Csillagászok azonosították

2022.04.13. 18:00

130 kilométeres üstökös közeledik a Naprendszer belsejébe

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte kedden az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezők nyomán Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja mintegy 50-szer nagyobb, mint egy átlagos üstökösé, 500 billió tonnás tömege pedig több százezerszer haladja egy átlagos, a Naphoz közelebbi üstökösét – közölte a NASA.

Az űrkutatási hivatal szerint
a valaha látott legnagyobb üstökös 22 ezer mérföldes (35 200 kilométeres) sebességgel száguld,de nem jelent fenyegetést, mert sosem fogja egymilliárd mérföldnél (1,6 milliárd kilométernél) jobban megközelíteni a Napot.

A Naprendszer határán lévő úgynevezett Oort-felhőből a Naprendszer belsejébe tartó gigantikus üstökös a mérések szerint 2031-ben fogja leginkább megközelíteni a Napot.

Az üstököst először 2010-ben észlelték, amikor még 3 milliárd mérföldre volt a Naptól, jelenleg 2 milliárd mérföldre lehet. Egy nagy kacskaringót leírva néhány millió év múlva visszatér az Oort-felhőbe.

Irdatlan méretén kívül az üstökös szokatlanul sötét, „a szénnél is feketébb” színével is meglepte a csillagászokat.

 

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!