Jól megy a kompakt

2021.10.04. 14:50

Most ezek a legsikeresebb asztali PC-k

Szokatlan trendeket lehetett megfigyelni az asztali PC-k értékesítésében szeptember első négy hetében, a tanév első heteiben.

Forrás: Shutterstock

Sokkal több asztali gép talált gazdára mind az eMAG-nál, mind az Extreme Digitalnál, mint tavaly ilyenkor, és

jelentősen nőtt az Apple-gépek forgalma is.

Konkrétan: 2020 szeptemberéhez képest szeptember első négy hetében az eMAG-nál 190 százalékkal, az Extreme Digitalnál pedig 65 százalékkal több asztali számítógép fogyott, mint a tavalyi év azonos időszakában. (Az utóbbi márka esetében azért alacsonyabb a növekedés mértéke, mert a két márka közül alapesetben is az Extreme Digitalnál erősebb a számítógépek eladása.)

Összességében a noteszgépek népszerűbbek mindkét márka esetében, mivel azonos árért egy asztali PC-ből nagyobb teljesítményűt lehet vásárolni, utóbbiak sokak számára továbbra is jó választásnak bizonyulnak, különösen olyan számításigényes felhasználás esetén, mint a videójáték, vagy a grafikai és videószerkesztés.

Betört az Apple a top 10-be

Bár a back-to-school szezon heteiben eladott desktop gépek döntő többsége általában windowsos, vagy annak a használatára előkészített konfiguráció, idén szeptemberben az Apple-gépek népszerűsége sokat javult: míg tavaly ilyenkor az eMAG-nál egyetlen ilyen gép sem szerepelt a top 10-ben, idén szeptemberben három kompakt méretű, M1 processzoros Apple Mac mini modell is bekerült ezek közé. Az Apple termékei egyébként a vizsgált időszakban a termékkategória csaknem ötödét adták.

A két brand vásárlóközönsége közötti különbséget jól mutatja, hogy az Extreme Digital vásárlói inkább a képernyővel egybeépített, jóval drágább Apple iMac típusokat keresték, ezekből három különböző modell is bekerült a top 5-be szeptember első négy hetében. Ugyanakkor ebben az időszakban az Extreme Digitalnál is egy mini asztali gépből, az Asus Vivomini PN50-esből vették a legtöbbet. Az Apple-gépek ennél a márkánál a forgalom csaknem felét generálták az iskolakezdés első heteiben.

Ezek a legnépszerűbb PC gyártók

A tanév első heteiben az eMAG-nál a Dell, az Extreme Digitalnál az Asus adta el a legtöbb asztali PC-t, a bruttó eladási átlagár az előbbi márka esetében 230 ezer forint, az utóbbi esetben 220 ezer forint körül alakult. Az Apple számítógépeit csak operációs rendszerrel együtt lehet megvenni, míg a többi asztali PC-nek 15-20 százalékát kérik Windowszal együtt.

A legnépszerűbb asztali számítógép-gyártók szeptember első négy hetében:

eMAG

Extreme Digital

1. Dell

1. Asus

2. Apple

2. Apple

3. Asus

3. X-X PC

4. Lenovo

4. Lenovo

5. HP

5. MSI

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!