Személyazonosság lopás

2021.10.29. 09:25

Dél-Korea kiberbűnözéssel gyanúsított orosz állampolgárt adott ki Amerikának

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a 38 éves Vlagyimir Dunajev ellen egy ohiói törvényszéken emeltek vádat egyebek között bűnszervezetben elkövetett, többrendbeli átutalási, illetve banki csalás, személyazonosság lopás minősített esete, valamint pénzmosás miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Preechar Bowonkitwanchai

A férfit azzal gyanúsítják, hogy egy kiberbűnözéssel foglalkozó bűnszervezet tagja, amely a banki adatok ellopására használt trójai programot, illetve Trickbot néven ismert zsarolóvírust alkalmazott.

„A Trickbot világszerte szedte áldozatait számítógépek millióit fertőzve meg adatlopás és váltságdíj-követelés céllal, a többi között iskolák, bankok, önkormányzatok, valamint az egészségügyi, energetikai és mezőgazdasági ágazatokban működő cégek hálózatait támadva meg”

– ismertette Lisa Monaco igazságügyi miniszterhelyettes.

A vádirat szerint Dudajev 2015 novemberétől 2020 augusztusáig bűntársaival, a Trickbot Group néven ismert csoporttal pénzt, bizalmas információkat lopott, illetve kárt tett gyanútlan áldozatai számítógépes rendszereiben. A férfi állítólag különböző programfejlesztői teendőket látott el a Trickbottal kapcsolatban, a többi között elősegítve a számítógépes vírus működését kijátszva a biztonsági programokat.

A gyanúsítottak lopott azonosítókkal és más személyes információkkal online bankszámlákhoz fértek hozzá, illegális átutalásokat eszközöltek és pénzmosást is végeztek amerikai, illetve más külföldi számlákon keresztül.

Dunajevet még október 20-án adták ki az Egyesült Államoknak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!