Októberi start

2021.09.30. 15:15

A világon először végig az űrben forgatnak egy játékfilmet

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) készít filmet Oroszország.

Julia Peresszild egy Szojuz űrhajó szimulátorában

Forrás: AFP

Fotó: Kirill Kallinikov

Október másodikán indul útnak a filmstáb, Julia Peresszild orosz színésznő és Klim Sipenko rendező egy Szojuz-rakétával a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról.

A cselekmény szerint egy kozmonauta megbetegszik az űrállomáson és elveszíti az eszméletét. Nem élné túl a visszautazást a Földre, ezért rövid időn belül egy doktornőt küldenek hozzá, hogy megmentsék.

A súlytalanságban kell szívműtétet végrehajtania a férfin.

👨‍🚀👩‍🚀 Preparations for shooting first ever feature film in " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#space are in full swing.

🚀 Russian actress Yulia " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Peresild & director Klim #Shipenko are training at @roscosmos facilities to fly aboard a Soyuz MS-19 spacecraft to @Space_Station in October.@TomCruise, where you at? pic.twitter.com/vPA6f3IFev

Az orvost a 37 éves Peresszild alakítja, aki a hollywoodi színészekkel ellentétben valóban az űrbe utazik és nem egy stúdió kulisszái előtt játszik. Képünkön Julia Peresszild és Klim Sipenko egy Szojuz űrhajó szimulátorában.

Julia Peresszild és Klim Sipenko egy Szojuz űrhajó szimulátorában
Fotó: Kirill Kallinikov / AFP

A 35 perces film teljesen az űrben játszódik – írta a Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilap.

Már hónapok óta tartanak a film előkészületei. Mint minden más asztronautának, a két filmesnek is kemény tréningeken kellett részt vennie.

„Csodálatos világot ismertünk meg. Kemény volt, nehéz, kevés alvással” – mondta Sipenko. A rendező mindig magánál tartotta kameráját, hogy a kozmonautaprogramot is dokumentálja.

A Vüszov (Kihívás) munkacímű filmet az orosz űrhatóság, a Roszkozmosz a Pervij Kanal állami televízióval közösen készíti.

Peresszild és Sipenko 12 napot fognak az ISS-en tölteni az ott élő asztronautákkal, majd visszatérnek a Földre.

A film újabb eleme az Oroszország és az Egyesült Államok közötti űrversenynek,

Oroszország ismét gyorsabb volt. Tom Cruise hollywoodi színész ugyanis szintén az ISS-re készül filmforgatásra. A projektet eredetileg őszre tervezték, jelenleg azonban még mindig nincs pontos dátum, vélhetően 2022-re tolódik.

Már a hidegháborúban megkezdődött az orosz-amerikai verseny. Míg Moszkva Jurij Gagarin személyében 1961-ben felküldte az első embert az űrbe, 1969-ben az amerikai Neil Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett.

Borítóképünkön Julia Peresszild egy Szojuz űrhajó szimulátorában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!