a tiltakozás ellenére

2021.06.05. 12:42

Androidon is letiltható lesz az appok közti követés

Jelentősen növelhetik így a hétköznapi mobilhasználat során a magánszférájuk védelmét.

young pretty brunette woman eat chocolate in cafe, using smartphone, touch screen display, sweet food, tasty breakfast, close up portrait, hipster girl, fanny

Forrás: Shutterstock

Fotó: sergey causelove

A hirdetőcégek körében kiváltott óriási tiltakozás ellenére a néhány hete elérhetővé vált iOS 14.5-től kezdve az Apple mobileszközeivel rendelkezők letilthatják az alkalmazások közti követésüket, ezzel jelentősen növelve a hétköznapi mobilhasználat során a magánszférájuk védelmét – írja az Origo.

A Bloomberg beszámolója alapján hosszas tipródást követően most a Google is úgy döntött, hogy hajlandó az Apple nyomdokaiba lépni, és az idei év végétől hullámokban elkezdi elérhetővé tenni a követés letiltását a Google Play-szolgáltatások keretrendszeren keresztül. Ez alapján valahol a Google-alkalmazásban lesz a beállítási lehetőség.

A két cég megvalósítása között viszont jelentős eltérésre lehet számítani: a Google esetében alapértelmezetten aktív lesz az egyedi hirdetési azonosító appokkal való megosztása, a letiltásakor pedig univerzálisan semelyik app sem érheti majd el az információt. Ezzel szemben az iOS-ben lehetőség van a szelektivitásra, így a felhasználók például dönthetnek úgy, hogy az ételrendelő appnak megengedik a követést, míg a Facebook appjának nem.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!