Ország-világ

2021.05.22. 10:09

A szálláshelyek és a vendéglátóhelyek is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt

Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy friss, rendelet – 266/2021. (V. 21.) Korm. rendelet – alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt – írja a koronavirus.gov.hu.

Az intézkedés azért különösen fontos, mert segíti az utazások tervezését, hiszen senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni.

Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson.

Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható.

Mindenki elindulhat, akinek lefoglalt szállása, éttermi foglalása van, az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is – minden, ahova igazolvány szükséges.

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!