Járvány

2021.03.17. 06:00

Szoftveres megoldás segít egyes tüdőbetegeknek

Szövegelemzés támogatja a COPD Alapítványt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világon több mint 320 millió ember szenved krónikus obstruktív tüdőbetegségtől (COPD).

Számukra a légzés nem önkéntelen tevékenység, aktívan oda kell figyelniük rá, hogy elkerüljék a légszomjat, zihálást és köhögést. A légúti tüneteket súlyosbító Covid19 megjelenésével még nagyobb lett az igény a COPD betegeknek és ápolóiknak létrehozott alapítványra.

A nonprofit szervezet 2004-es alapítása óta azon dolgozik, hogy a betegség kezelése hatékonyabbá és megfizethetőbbé váljon. Egyedülálló megközelítésükkel összekötik a betegeket, gondozóikat és számos terület szakembereit, hogy megelőzzék a COPD kialakulását, megállítsák az attól szenvedők betegségének súlyosbodását, illetve javítsák életminőségüket.

Online közösség és tudástár

Mivel a tüdőbetegségben szenvedők egy része mobilitási problémákkal is küzd, az alapítvány 2014-ben létrehozta online közösségi terét – a COPD360social-t.

A folyamatosan növekvő online platform több, mint 50 ezer taggal rendelkezik több, mint 150 országból, így a szervezet is első kézből juthat információhoz, ezáltal a lehető legközelebbről megismerve a betegek igényeit. Azonban a beáramló adatmennyiség folyamatos növekedése miatt egyre nehezebbé válik az elemzés és az értelmezés.

„Megállás nélkül gyűjthetjük az adatokat, de nem sok haszna van, ha nem tudjuk megfelelő módon elemezni őket” – mondta Vincent Malaga a COPD Foundation informatikai igazgatója.

A COPD Alapítvány egyik fő dilemmája, hogy nem kívánja az online felületen összegyűjtött adatait harmadik fél számára kiadni,

mert teljeskörű jogot akarnak annak felhasználása felett. Erre azért van szükség, hogy a betegek, a családtagok, a gondozók és minden érintett által összegyűjtött információ kutatható és elemezhető legyen. A COPD Alapítvány a SAS-t választotta partnerül a COPD360social-ön keresztül, kérdőíves válaszadás alapján összegyűjtött adatok házon belüli feldolgozásához. A SAS mesterséges intelligencia általi szövegelemzése és a nyílt forráskódú megoldások azt a fajta szabadságot nyújtják, amire a cégnek szüksége van. Az adatok tárolására a felhőalapú megoldást választották, ezért az alapítvány a Pinnacle és az Amazon Web Services infrastruktúrájára építve alakította ki adattárházát.

A páciensek által kitöltött kérdőívek

A járvány kezdeti időszakában nagyon sok tünet ismeretlen volt mindenki számára. Az alapítvány, hogy megpróbáljon minél több felmerülő kérdésre választ kapni, átfogó kutatást indított, melynek keretén belül kérdőíveiket a világ minden tájáról töltötték ki.

A COPD közösség tagjaival kialakított közvetlen kapcsolatok révén az alapítvány fel tudta mérni a speciális igényeket. „Kínából és Olaszországból érkeztek jelentések, amelyek szerint a COPD-s betegek és a tüdőbetegségben szenvedők hajlamosabbak a komolyabb megbetegedésekre, ezért nagyon gyorsan szerettünk volna reagálni az egyre növekvő világjárványra.” – mondta Ruth Tal-Singer a COPD Alapítvány CSO-ja.

Az alapítvány röviddel ezután elindította a kifejezetten erre a célra szánt COVID-19 oldalt.

A betegek megértéséhez elengedhetetlen volt, hogy nyílt kérdésekre válaszolhassanak, és ne irányított válaszlehetőségek közül válasszanak. A strukturálatlan adatok értelmezéséhez viszont szöveg- és értelmezési elemzésre is szükségük volt. Az SAS

szövegelemzési megoldásával ez olyan gyorsasággal végezhető, ami hagyományos módszerekkel elképzelhetetlen lenne.

Hamar feltűnővé vált, hogy mely szavak azok, amikkel a legtöbbször találkoztak az elemzők, és azok milyen másik szavakkal álltak kapcsolatban, ebből pedig hihetetlenül gyorsan levonhatóak voltak a következtetések, a közösség legnagyobb problémái és félelmei, az eredmények pedig rengeteg segítséget adtak a kutatások jövőbeli irányainak kijelöléséhez.

Felfedezések, melyek összehangolt cselekvésre ösztönöztek

Számos meglepő eredmény született a COPD Alapítvány számára – és ezek a felfedezések rengeteget segítséget adtak az alapítványnak, hogy a közösség tagjainak választ adhasson. Ilyenek például, hogy a közösség tagjai közül sokan féltek, hogy az oxigéntartályok szállítása és cseréje problémássá válhat a távolságtartási szabályok miatt, de tartottak az ellátási lánc fennakadásaitól, s így a gyógyszerszállítás akadozásától is, a maszkhordás miatti további légzési nehézségektől, és az ebből kifolyó maszkhordás megtagadás miatti munkahely elvesztéstől, vagy éppen a felügyelt rehabilitációs edzések számára helyt adó edzőtermek bezárásától.

A COPD360social válaszul ezekre kérdezz-felelek foglalkozásokat, webes szemináriumokat tartott, hasznos tájékoztatókat és útmutatókat készített, otthon végezhető gyakorlatokról készült videókat tett közzé, illetve aktívan próbálta a betegek felmerülő problémáinak megoldására helyezni a fókuszt. Ahhoz, hogy ez a lehető leghamarabb mehessen végbe, szükség volt a SAS villámgyors szöveg és értelmi analízisére, amivel rengeteg időt nyert az alapítvány, hogy valóban a lényegi aktivitásra, a segítségre tudjon koncentrálni.

A megspórolt idő és energia több teret nyújt a fejlesztésre.

A nonprofit szervezetek számára végtelenül fontos, hogy átlátható adataik legyen az elkölthető összegek alakulásáról. Minél részletesebbek az adatelemzések, annál hatékonyabban és jobban tudják elosztani az erőforrásokat, kiszolgálni partnereiket, a betegeket és gondozóikat.

A tanulságok segítenek az alapítvány gyakorlatának és várható fenyegetésekre adott válaszainak alakításában. A világ még sokáig nem fog visszatérni abba az állapotába, amiben a járvány előtt volt, így az alapítvány a lehető leghatékonyabb módon igyekszik alkalmazkodni a COPD közösség változó igényeinek kiszolgálásához.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!