Ország-világ

2020.09.30. 14:56

Kipróbálták a Mercedes őrületes autóját, amelyben nincs kormány (videó)

Az új koncepcióautó olyan, mintha egy sci-fi filmből hozták volna. És bizonyos értelemben csakugyan.

Forrás: Mercedes-Benz

Fotó: Bíró Zoltán István

Minden Tesla-modernségen túllép a Merci Vision AVTR nevű autója. Már több hónapja bejelentették, de most a gyár kiadott róla egy hivatalos videót. Ezúttal tényleg csak ámulni és bámulni lehet a valóban közlekedő csodakocsit – még ha koncepcióautóról van is szó.

Az igazán meredek látványt nyújtó járgányt bevallottan az „Avatar” film alapján tervezték. Ráadásul ki lehet jelenteni, hogy a külső semmiség ahhoz képest, amibe a Mercedes-Benz a csúcstechnikai újításokkal belevágott.

Ez az első autó – állítólag –, amelyből teljesen hiányzik a kormánykerék. Hiányzik, ez nem elírás.

A Vision AVTR a kormány helyett biometrikus kapcsolatot használ.

A sofőr beszáll a kocsiba és a középkonzolon lévő biometrikus vezérlőegységre teszi a kezét. A jármű azonosítja a vezetőt, és – mint az alábbi videón látható – már mehet is.

Az egész kialakítás inkább egy (idegen) élőlényre emlékeztet, mint autóra. A hátán harminchárom bionikus szárny található, amelyek részben a kommunikációt, részben mozgásukkal az ideális áramlást hivatottak segíteni.

Négy villanymotor hajtja, akkumulátora teljes mértékben újrahasznosítható. A környezetvédelem jegyében még a bőrülés is mikroszálas, belső díszítésre pedig egy Indonéziában bőségesen termő fát használnak – az autó mindegyik lehetséges részletében a környezeti fenntarthatóságra koncentrál.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a minden elemében egyedi és futurisztikus autó – vagy a gyártásra érett változata – mikor jön le egy futószalagról.

Borítókép és illusztráció: Mercedes-Benz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!