Járvány

2020.03.24. 17:20

Bárki segíthet a vírus ellen küzdeni, ha van számítógépe

Világsiker a folding@home, melynek keretében az otthoni számítógépünk kihasználatlan kapacitását távolból kutatóknak engedjük át.

Друк

Forrás: Shutterstock

A folding@home az otthoni számítógép-felhasználónak csupán egy egyszerű – és tökéletesen biztonságos – szoftver, amit bárki a PC-jére telepíthet, hogy a gépe bekapcsolt állapotban

kihasználatlan kapacitását átengedje egy hatalmas teljesítményű hálózatnak.

Ha nem éppen valamilyen kifejezetten erőforrás-igényes játékot, vagy grafikai alkalmazást futtatunk, akkor nem lassítja érzékelhetően a számítógépet és hozzájárulhatunk a járvány elleni küzdelemhez.

Mégpedig egyáltalán nem valamilyen jelképes, formális módon: a világszerte csatlakozott otthoni gépek segítségével a hálózat immáron 470 petaflopsnyi számítási kapacitással rendelkezik, ami

együttesen gyorsabb, mint a világ hét legerősebb szuperszámítógépe összesen.

Kiemelkedően alkalmasak erre az Nvidia grafikus kártyával rendelkező gépek, de a hálózatban minden PC-nek hasznát tudják venni.

A számítógépek üresjárati erőforrásait hasznos feladatokra alkalmazó Folding@home projekthez csatlakozók száma ezerkétszáz százalékkal, csak az elmúlt két hétben négyszázezer új taggal nőtt.

A szoftver gépünkre telepítése igen egyszerű, innen, a projekt oldaláról lehet letölteni. Be lehet állítani, hogy mennyit fogyaszthat a PC-nk szuflájából, illetve ki is lehet kapcsolni, ha éppen valamilyen nagyon erőforrás-igényes programot akarunk használni.

A folding@home az otthoni gépek felesleges kapacitásait olyan betegségek gyógyításával kapcsolatban használja, mint a Huntington, az influenza, a mellrák, a Parkinson-kór kutatása – most pedig a COVID-19 járvány ellen folytatott küzdelemben.

As promised, here is our first glimpse of the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#COVID19 spike protein (aka the demogorgon) in action, courtesy of @foldingathome . More to come! pic.twitter.com/iD2crCMHcX

És vannak biztató jelek: eddig hetvenhét olyan gyógyszervegyületet találtak, ami hasznos lehet a vírus elleni küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!