Okostelefonos emlékezet

2019.06.28. 06:00

Síron túlról szólhat a digitális Lapidaris-kő

Szokatlan? Megdöbbentő? Vagy segíti az elhunytra való emlékezést? Rendhagyó magyar találmánnyal van dolgunk.

Elsőre meglepőnek tűnhet a digitális kor igényeihez igazodó, új temetkezési szolgáltatás. Az Origo által először tavaly augusztusban bemutatott fejlesztés most temetkezési kiállításon, egy brit kisvárosban, Stonenleighben mutatkozott be.

Mi a Lapidaris-kő?

A szeretteink sírjára helyezhető Lapidaris-kő (lapidárium: kőtár) NFC-chipet tartalmaz, amelyhez csak hozzá kell érinteni az okostelefont, és az egyedi azonosítónak köszönhetően a látogató elé tárul az elhunyt online emlékoldala.

Természetesen a megjeleníteni kívánt információkat, adatokat, emlékeket a megfelelő jogosultsággal rendelkező hozzátartozók tudják feltölteni, szerkeszteni és gondozni.

A megoldás innovatív funkciói között megemlítendő a GPS-alapú azonosítás, aminek köszönhetően a telefon útvonaltervezőjével olyan síremlékekhez is el lehet jutni, amelyeknek nem ismerjük a pontos helyét.

Ha ilyen követ lát valaki egy síron, egyetlen érintésnyire van attól, hogy információk, emlékek sokasága meséljen neki az elhunytról.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!