Hulladékként fertőznek

2019.01.25. 13:22

Veszélyezteti az egészséget az e-szemét mennyisége

Ijesztő méreteket ölt világszerte az e-hulladék: évente 50 millió tonna e-hulladék termelődik egy új tanulmány szerint.

Az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyors avulása miatt egyre több készülék kerül a kukába.

Ott pedig a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak.

Az évi 50 millió tonna több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya együttvéve.

2050-ig az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedik – figyelmeztetett csütörtökön Davosban a Világgazdasági Fórum és az e-szemét elleni ENSZ koalíció.

Az elektronikus szemét kevesebb mint egyötödét dolgozzák fel. Több millió ember dolgozik világszerte e-szeméttel, az egészségre és a természetre veszélyes körülmények között.

Az e-szemét anyagi értéke 62 milliárd dollárra (18 ezer milliárd forintra) becsülhető, ami háromszor annyi, mint az éves ezüsttermelés.

Egy új gazdasági modell kiépítésében, a termékkövetés javításában és a visszavételi program könnyebbé tételében új technológiák alkalmazása segíthet.

Eközben világszerte több millió munkahely jöhet létre és csökkenhet a környezeti terhelés is – áll a tanulmányban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában