Beszéd beszédképesség nélkül

2019.01.30. 14:52

Agyhullámokat alakít beszéddé egy új fejlesztés

Már korábbi kutatások felfedezték, hogy mikor az emberek beszélnek vagy elképzelik, hogy beszélnek, jellegzetes aktivitást lehet észlelni az agyukban.

A beszédképességüket elvesztő, külvilággal kommunikálni képtelen betegeknek nyújthat segítséget egy új amerikai fejlesztés, amely az agyhullámokat alakítja át beszéddé.

Mesterséges hang szólaltatja meg őket

A Columbia Egyetem neurológusai hangszintetizátort (vocodert) arra tanítottak meg, hogy már megműtött, epilepsziás betegek agyi aktivitását mérje, mikor a betegek egy másik embert hallgatnak.

A betegeknek nulla és kilenc között olvastak fel számokat, eközben a hangkódolóval rögzítették agyi tevékenységüket. Aztán egy neurális hálózat, egyfajta mesterséges intelligencia elemezte a jeleket, és mesterséges hangon szólaltatta meg azokat – olvasható a Scientific Reportsban.

Az eredmények szerint az emberek mintegy 75 százalékban megértették és megismételték a hangokat, ami jóval túlszárnyalja a korábbi kísérletek sikereit – mondta el Nima Mesgarani, a tanulmány vezető szerzője.

A korábbi kutatások felfedezték, hogy

amikor az emberek beszélnek vagy elképzelik, hogy beszélnek, jellegzetes aktivitást lehet észlelni az agyukban,

és ezek a jelmintázatok akkor is megjelennek az agyban, ha az ember más beszédét hallgatja vagy elképzeli azt.

Mesgarani kutatócsoportjával most azt tervezi, hogy bonyolultabb szavakkal is próbálkoznak, és tesztelik az agyi tevékenységet, amikor valaki beszél vagy elképzeli a beszédet.

Szerinte a fejlesztés vízválasztó lehet, mert lehetővé teszi, hogy a beszédképességüket elvesztők kommunikálni tudjanak a környezetükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!