Fotó: Magyar Bocused'Or Akadémia

Világdöntőbe jutott Veres István és Molnár Bence a Bocuse d'Or-on

Tallinban rendezték meg a Bocuse d'Or európai döntőjét. Hazánkat Veress István és Molnár Bence képviselte. A győztes Norvégia lett, a magyar csapat pedig a kilencedik helyen jutott a világdöntőbe.

Az észtországi európai válogatón versenyző csapatoknak két ételt kellett elkészíteniük, amire 5 óra és 35 perc állt rendelkezésre. Tizenhat ország utazhatott Tallinba, ahol eredetileg májusban főztek volna a csapatok, de a világjárvány miatt elhalasztották az európai döntőt.

A magyarok másodikként kezdett a pénteki versenynapon. A két kötelező hozzávaló, az afrikai harcsa és az észt fürj volt, a magyar csapat gombát és több fajta hagymát használt fel, sokféle módon és puliszkát is készítettek. Veres István, a Babel séfje, mindenképpen szerette volna, ha a szűkebb hazája, Erdély, is megjelenik markánsan a tányéron. Ezen a versenyen ezt el is várják.

A magyar különítmény az eredményhirdetés előtti pillanatokban!

Közzétette: Magyar Bocuse d'Or Akadémia – 2020. október 16., péntek

Konkrétan értékelik, hogy egy egy csapat hogyan mutatja meg a nemzeti jelleget az ételében és esetleg akár a tálalásban. Persze az ízek a legfontosabbak, de ezen a szinten már minden apróság sokat számít: az étel kinézete, tálalása, minden a tányéron szereplő elem és külön a szószokért is pont jár.

Több hónap, amire elkészül a végleges fogás amit a versenyen bemutatnak, ez egy hosszú csapatmunka eredménye: Veres István és Molnár Bence munkáját és a felkészülést, Volenter István segítette.

 

Veres István szerint ilyen a Fish and Chips
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A halas témáról, viccesen azt írta a csapat, hogy „Magyarországon népszerű uborkával és krumplipürével párosították”. A tányéron található a hal és a krumplipüré mellett puliszkakrém, különböző sajtokkal, hagymából készült szósz, illetve pácolt hagyma és póréhagyma is. Ez a versenyfogás egyszerűen csak a Fish and Chips nevet kapta.

Így álmodták meg a fürjet. Ez volt a húsos versenytányéra a magyar csapatnak
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A fürjet kovászos kenyérrel és rókagombával töltötték meg, köretként pedig itt is főszerepet kapott a puliszka és a hagymák, ezt az ételt ugyanis kifejezetten erdélyire akarta hangolni Veres István. Az ételleírásba azt írták, hogy azért is, mert „a fürj őshonos madár Erdélyben, a puliszka pedig szintén egy tradicionális erdélyi étel”.

A Bocuse d’Or a világ egyik legnagyobb presztízsű szakácsversenye, amit először 1987-ben rendeztek meg, a francia szakácsfenomén Paul Bocuse útmutatásai szerint.

Ez lett a végeredmény Tallinban Fotó: Facebook / Magyar Bocuse d’Or Akadémia

 

Az eddigi legjobb eredmény ezen a versenyen 2016-ban született, akkor Széll Tamás a Bocuse d’Or európai döntőjét megnyerte, a 2017-es lyoni döntőben pedig negyedik lett, ezúttal a zsűribe kapott meghívást, ő is ott volt Tallinban.
Tavaly a magyar csapat 24-ből a 12. volt és Dánia nyerte a versenyt.

Hozzászólások

Szponzorált tartalom 
Érdekességek a tojásról, amit nem biztos, hogy tudtál
digitális csapda
Bekapcsolva felejtett kamera buktatta le a hétéves kislány zaklatóját
Nemzeti régiók / 22 perce
Ezrével csatlakoznak a székely petícióhoz a katalánok
Spanyolország lehet a következő uniós állam, ahol összegyűlik a jogszabályban rögzített aláírásszám.
Új szabályozás / 53 perce
Biztonságosabbá válik az online kártyás fizetés
25 év után újra / 1 órája
Ma Barca-Fradi! De kicsoda a pókerarcú Rebrov?
Figyelmeztetés / 1 órája
Tovább romlott az európai élőhelyek helyzete
Október 23. / 1 órája
Az 1956-os falusi élet mindennapjai elevenednek meg a Szentendrei Skanzenben
mint a mesékben / 1 órája
Megtalálták az elásott kincset, 1625 arany- és ezüstpénz volt a föld alatt
szomorú / 1 órája
Több mint kétszáz állatot ütnek el egy évben Nógrád közútjain
Nagy Orsolya