Hallgassa élőben!
Fotó: Ripost

Szenzációs! Itt a magyar megoldás a koronavírus-mutációkra

Egy olyan stabil vérplazma-terápián dolgoznak az OrthoSera kutatói, amely az eddigieknél is gyorsabban és könnyebben elérhetővé teszi a gyógyulás lehetőségét a súlyos állapotba kerülő koronavírus-betegeknek. A terápia egyik fontos előnye, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembenéznünk.

Sokkal jobbak lesznek a gyógyulás esélyei a súlyos állapotú koronavírusos betegeknek. A terápiát kifejlesztő cég kutatója nyilatkozott a Ripostnak, a cikket a Bors szemlézte.

„Egyik nagyon lényeges előnye a terápiának, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembenéznünk, akár 6–8 hét alatt ki tudjuk fejleszteni az újat”

– emelte ki a lapnak a terápiát kifejlesztő cég kutatója, dr. Lacza Zsombor.

Az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben lesz bevethető

Az OrthoSera csapata az Országos Vérellátóval, a kórházakkal és a társadalombiztosítóval közösen azon dolgozik, hogy a vérplazma-terápia továbbfejlesztésével egy olyan standard készítmény álljon elő, ami az eddigieknél is gyorsabban és egyszerűbben lesz bevethető. Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese a lapnak elmondta: a helyi plazmakészítés azért fontos, mert a helyi vírusvariánsok ellen fejti ki a hatását.

„Azt látjuk, hogy ez a vírus képes lehet úgy mutálódni, hogy minden évben újra kell oltani az embereket, mert a korábbi védettség nem elegendő, és ehhez újra kell fejleszteni az oltóanyagokat.

A plazmaterápia előnye, hogy gyorsan reagál, így másfél–két hónap alatt képesek vagyunk új szérumot fejleszteni. Ha valaki meggyógyul egy új mutációból, az ő antitestjeivel ismét lehet gyógyítani.

A fő cél az, hogy ne legyünk betegek, ezért a legfontosabb továbbra is az oltás!”

– emelte ki a kutató.

Két-három napon belül kell megkapni

Néhány hírportál mindenféle magyarázat nélkül vett át brit lapoktól egy olyan cikket, ami a plazmaterápia sikertelenségéről ír. Lacza Zsombor ennek kapcsán a lapnak kiemelte: a világban nagyjából 100 tudományos vizsgálat fut különböző plazmaterápiákról, amelyek főként abban különböznek, hogy milyen betegeknek adják be a szérumot és mit várnak tőle. Így elképzelhető, hogy vannak olyan terápiák, amelyek bizonyos esetekben nem váltak be.

A hatékony plazmaterápia alapja, hogy csak olyan plazmát tartalmaz a szérum, amiben magas az ellenanyagszint. Ezenkívül fontos, hogy a kórházba kerülés után két-három napon belül megkapják a betegek – emelte ki a szakember.

A magyar plazma „aranyat” ér

Az ismert plazmaterápiák között a magyar kiemelkedő. Úgynevezett „aranysztenderd-terápia”, ami a legkiforrottabb, legjobban működő terápia, csak friss, fagyasztott plazmát használnak, és csak olyan gyógyultaktól gyűjtik be, akiknek magas az ellenanyagszintjük.

„Mi mérjük azt is, mekkora a plazma vírussemlegesítő képessége. Ezt egyébként nagyon nehéz mérni, de fontos. Így csak eleve attól vesszük le a plazmát, akié erre képes” – mondta a szakember.

Már sokkal többen alkalmasak donornak

Eddig 1623 koronavíruson átesett beteg jelentkezett vérplazmadonornak, 307 főt kezeltek vérplazma-terápiával, és közülük 248 főnek megmentette az életét. Míg korábban minden 10. ember volt alkalmas plazmadonornak, ma minden 4., vagyis az ő szervezetük elegendő ellenanyagot termel. Plazmadonornak jelentkezni a www.donornakjelentkezem.hu oldalon lehet.

Hozzászólások

hirdetés
Jótanácsokkal segítik a versenyzőket A Dal 2021 házigazdái
magyar válogatott
Rossz hírt közölt Marco Rossi
gasztroirodalom / 2 perce
Ínycsiklandozó könyv az irodalom titkos történetéről a konyhában
A Rézi a páczban című kötetnek főszereplői az írók és az ételek.
Veszélyeztetett faj / 42 perce
Először raktak tojásokat egy ritka teknősfaj fogságban élő egyedei Kambodzsában
családi dráma / 1 órája
Meg akarta ölni a kisfiát egy nő – másodperceken múlt a tragédia
Élő videón / 1 órája
Otthonról vigyázhatjuk az afrikai szavanna veszélyeztetett állatait
bevédve / 1 órája
Pelé is megkapta az oltást
koronavírus / 1 órája
Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
Iparművészet / 1 órája
Újragondolt szegedi papucsok tervezésére írtak ki pályázatot