Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Iszonyatosan fáj a mocsári szúnyog csípése: idegen fehérjét juttat belénk

Jól nézze meg ezt a mocsári szúnyogot, mert ez riogat a nyáron!

A szokásosnál kissé később kezdődik a szúnyoginvázió, cserébe nemcsak az itthon őshonos 50 fajta csípőszúnyog, de ázsiai, koreai, és japán fajok is támadnak bennünket. Minden fajta közül az ember számára a mocsári a legkellemetlenebb, minden napszakban támad, és irtó fájdalmas a csípése.

A Katasztrófavédelem minden évben nagy erőkkel lép fel a szúnyogok ellen. Nem egyszerű azonban a vérszívók kiirtása, az inváziókat ugyanis lehetetlen jó előre megjósolni, ahogy sokszor azt is, hol alakulnak ki méretesebb szúnyog-telepek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztetést adott ki, mert az elmúlt időszakban sok helyen, főként a folyóparti településeken jelentek meg tömegesen a csípőszúnyogok. A legnagyobb mennyiségben mocsári vérszívók a tettesek, amik ott vannak a Balatonnál is, miattuk a héten indult biológiai irtás, jövő héten pedig 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban.

Könnyen begyullad a szúrás helye

A mocsári szúnyogok kis túlzással a jég hátán is megélnek. A hosszú fejlődési idő miatt az állóvizeket kedvelik, leginkább a Balatonon terjedt el. A lárvának és a bábnak is külön légzőcsöve van, amit a vízinövények szárába fúrnak. Így biztosítják saját maguk számára a folyamatos lélegzést.

Dosszié

– A mocsári szúnyogot a nyugat-nílusi láz terjesztésével hozták kapcsolatba, nálunk inkább azért kínzó a jelenléte, mert nagyon agresszíven csíp – fejtette ki a Borsnak a Szunyogmonitor.hu munkatársa.

Árnyékban és naplemente idején a legzavaróbbak. Csípéskor idegen fehérjét juttatnak belénk. Ez könnyen begyulladhat, érdemes figyelni a csípés helyét.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

drámai titok
Kórházba került Varga Viktor: beszélni sem tudtam, minden erőm elszállt
Megkóstolná? / 17 perce
Egy bombázást is túlélt a 79 éves torta
A szakemberek szeretnék véglegesen is tartósítani a különleges desszertet.
csodaszép / 17 perce
Gyönyörű kamasz lett Gesztesi Károly és Liptai Claudia kislányából
szavazás értékelés / 25 perce
Olvasóink szerint több olyan látványosság kellene, mint a gyarmati óriáskerék
Nool
Kedvence a pizza / 27 perce
Min játsszon a világűrben? Ukulelén pengetett Chris Sembroski (videó)
baleset / 27 perce
Szalagkorlátnak ütközött egy nő a 21-esen Bátonyterenyénél
baleset / 34 perce
Fejtetőre állt autójával a 66 éves sofőr Vizslásnál
kajak-kenu vb / 48 perce
Hüttner: jobb, hogy itt lett több ezüstérem, és nem az olimpián