Feltárják

2021.03.08. 15:50

Hátborzongató: legendás király sírja felett lakott a magyar férfi

Leélt egy életet úgy Dér József úgy, hogy tudta, hogy egy király sírja felett lakik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kevesen tudják, hogy egy legendás sír felett lakott Gájász Enikő nagypapája. A nő a Ripostnak elárulta: alig várja, hogy feltárják a templomot és a király temetkezési helyét. Dér József ugyanis tudta: a háza alatt nyugszik Aba Sámuel király. A férfi még megérte az ásatások kezdetét.

„Gyerekkoromban tudtuk, hogy a tévé alatt, amin én a Donald kacsát néztem, a padló alatt régi emberek sírja van.

Sokszor mesélt erről a nagyapám, gyakran a vasárnapi ebédkor, nagymamám pedig mindig imádkozott a ház alatt fekvő halottakért” – meséli a lapnak Gájász Enikő, az unoka. Dér József, a nagyapa nem mindennapi történetét önéletrajzi könyve és unokája segítségével idézik fel. A férfi1951-től 1956-ig építkezett Abasár egykori szemétdombjára. Mikor kiadták az építési engedélyt, senki sem sejtette, hogy a domb alatt kincsek rejlenek!

Nincstelen emberként házasodtam, végül állami támogatással megkaptam a Bolttetőn 504 négyszögöl területet, közvetlen apósom pincéjénél. Csak az volt a probléma, hogy ezen a területen szeméttelep volt. Idehordták a pincékből a szemetet, főleg tönkölyt, igen nagy területről a rossz masinákat, fekáliát, a konyhai hulladékot” – írja életrajzi könyvében. Ő és felesége, Fülöp Margit építette a házat.

„Felfeszített egy nagy lapos követ, hát ott van a sír”

A fundamentum ásásánál, mikor elhagytuk a szemétréteg alját, amely évszázadokon keresztül felgyülemlett, úgy másfél méter mélyen kemény követ találtunk. Azt gondoltuk, elértük a Bolttető alatti pincerendszer boltozati kövét. A bátyámat, Ferit küldtem el a kőművesmesterhez, ő beugrott a gödörbe, megkopogtatta, és azt mondja: „Itt nem pinceboltív, hanem kősír van, adjatok egy csákányt”. Felfeszített egy nagy lapos követ, hát ott van egy sír, egy 170-180 centis csontváz, olyan fehér a csontja, mint ez a papír, melyre most írok” – írja Dér József. „A halott keze összetéve imára, tehát katolikus. Majd találtunk egy másik sírt...”

„A harmadik nap ismét találtunk egy sírt. Mondom az asszonynak, ő erre: No, Jóska nekünk sem lesz már több gyerekünk, mert én aludni sem merek a sír felett. Abban is olyan 170-180 centis ember volt, de minden foga megvolt, tehát még javakorban halálozott el. Bántott, hogy rá kell építkezni.”

A történet folytatását megtalálod a március 9-én, kedden megjelenő Ripost 7-ben.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!