tragédia

2018.02.08. 11:20

Nagy hatással volt Amerikára Robin Williams öngyilkossága

A színész halála mintegy 10 százalékkal növelte az öngyilkosok számát az Egyesült Államokban.

Budapest, 2014. augusztus 13. A 63 éves korában, augusztus 11-én elhunyt Robin Williams Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai komikusra, színészre, rendezõre és producerre emlékezõ fal a budapesti Sziget fesztiválon 2014. augusztus 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mintegy 10 százalékkal nőtt az öngyilkosságot elkövetők száma az Egyesült Államokban Robin Williams Oscar-díjas színész 2014-es halála után, és még nagyobbra ugrott azon férfiak aránya, akik Robin Williamshez hasonlóan vetettek véget életüknek, felakasztották magukat – mutatták ki kutatók a PLOS One tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban.

Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) adatai szerint 2014 augusztusa és decembere között 18 690 öngyilkosságot jegyeztek fel az Egyesült Államokban, ami 9,85 százalékos növekedés az adott időszakra várt esetek számához képest.

Robin Williams, a Jó reggelt, Vietnam! című film Oscar-díjas főszereplője 2014. augusztus 11-én halt meg, felakasztotta magát észak-kaliforniai otthonában.

Korai halála sokkolta rajongóit, a 63 éves színész Parkinson-kórban szenvedett és az úgynevezett Lewy-testes demencia tünetei is jelentkeztek nála.

A kutatók az adatok elemzéséből kimutatták, hogy Williams halála után a 30-44 éves férfiak körében 12,9 százalékkal nőtt az életüknek önkezükkel véget vetők aránya és 32 százalékkal emelkedett az akasztásos öngyilkosságok száma.

Bár a tanulmány nem talált határozott összefüggést Williams halála és az öngyilkosságok számának megugrása között, a szakemberek úgy vélik, fennáll a kapcsolat.

A színész öngyilkosságáról a médiában megjelent számtalan hír és beszámoló „lehetett a kényszerű ösztökélő inger az amerikai lakosság magas kockázatú szegmensében (a helyzetüket kilátástalannak tartó középkorú férfiak körében) arra, hogy az öngyilkosság gondolatát felváltsa az elkövetés kísérlete” – vélik a szakemberek.

Már korábban is összefüggésbe hozták a hírességek öngyilkosságáról szóló széles körű médiaérdekelődés hatását az öngyilkosságok számának növekedésével a lakosság széles körében.

A tanulmány készítői szerint Robin Williams halála különösen részletesen és szenzációhajhász módon jelent meg a közösségi médiában.

Kurt Cobainnek, a Nirvana énekesének 1994-es öngyilkossága csak csekély mértékben hatott szülővárosában az öngyilkosságok számára, mivel a médiajelentések korlátozottabbak voltak – emlékeztettek a kutatók.

„A média pozitív vagy negatív hatással lehet az öngyilkosságok elkövetésére. A bulvármédia szalagcímei azt sugallják, hogy az öngyilkosságokról szóló hírekre vonatkozó médiaelőírásokat nem tartották be Robin Williams esetében”

- írták a kutatók.

Borítókép: A színészre emlékező fal a Sziget Fesztiválon 2014-ben / MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!