Kodály-nap

2024.05.03. 18:40

Dalos délutánnal idézték fel Kodály Zoltán bárnai látogatását

Jelentős állomásához érkezett az a programsorozat, amelynek célja: Kodály Zoltán nógrádi népdal-gyűjtő látogatásainak szemre vétele, bemutatása.

Csongrády Béla

Közös énekléssel emlékeztek Kodály Zoltánra

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Két évvel ezelőtt Vizsláson, tavaly Dorogházán emlékeztek meg arról, hogy egy bő évszázaddal ezelőtt a településen járt a magyar kultúra kiemelkedő, bel- és külföldön egyaránt elismert zeneszerző és -oktató, folklorista.

A minap a vármegyeszékhely József Attila Művelődési Központjában a Hagyományőrző Civil Társaság rendezésében Kodály 1906-os bárnai látogatásának emlékeit idézték meg. Az érdeklődőket a mélyen lokálpatrióta érzelmű dr. Sándor Ottó társasági elnök köszöntötte, majd Juhász László Dorogházáról származó helytörténész idézte meg a zenetudós életútját, nógrádi látogatásainak főbb állomásait. Kiemelte, hogy Bárnán gyűjtötte például a Zöld erdőben…, A bárnai kertek alatt…. Ha felülök kis pejlovam hátára című dalokat. 

Juhász László megemlítette, hogy a későbbiekben mások is gyűjtöttek dalokat Bárnán. Az emlékezést követően a Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesületének kórusa Tóth Csaba karnagy vezetésével mutatott be egy csokrot Kodály nógrádi, főként bárnai gyűjtéseiből. Az ismertebb művek éneklésébe a közönség is bekapcsolódott. A közös dalolás során felhangzott az egyik legszebb – az Esti dal című, Erdő szélén estvéledtem… kezdetű, Pásztón gyűjtött dal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában