Nool.hu videó

2024.05.13. 17:30

A természet témájában mérhették össze tudásukat az iskolás csapatok Bárnában (fotók, videó)

Környezetismereti vetélkedőt szerveztek az Aba Sámuel Általános Iskola Bárnai Tagiskolájában a napokban. A természet, illetve a vadállatok témáját körbejáró csapatversenyen a házigazda intézmény tanulói mellett kazári és dorogházai diákok mérték össze ismereteiket. A jó hangulatú megmérettetés egy különleges célt is szolgált amellett, hogy a gyerekeknek lehetőséget kínált tudásuk megcsillogtatására.

Veres Edina

A természet és a vadállatok témáját járták körbe a vetélkedő kérdései.

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Második alkalommal rendezték meg az Aba Sámuel Általános Iskola Bárnai Tagiskolájában a Kis felfedezők című intézményi környezetismereti vetélkedőt a napokban. A természet témáját körbejáró csapatversenyen a kazári székhelyintézmény, a dorogházai Móra Ferenc tagiskola, illetve a házigazda tagiskola 3. és 4. osztályos diákjai vettek részt.

A természet közelségét élvezhették a diákok
A diákok bemutatójának fókuszában a lakhelyükhöz közeli természet és élővilág állt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

A megmérettetéssel kapcsolatban Szabóné Bohács Ditta, a bárnai tagiskola igazgatója portálunknak elmondta: tavaly a helyi Kálvária-domb illetve a Békás-tó környéke jelentette a helyszínt, míg idén a Bárna-Vad Kft. adott otthont a programnak.

– A környezetismereti vetélkedőnket a madarak és fák napjához kapcsolódóan szerveztük meg. A pedagógia programunkban is nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre, innen az ötlet, hogy szervezzünk a három iskola diákjai számára egy ilyen témájú tudáspróbát – mondta az igazgató, aki azt is hozzátette: tavaly Állatbarát iskola címet szereztek, amelyre idén is pályázni fognak. Ahogy arról portálunk is beszámolt, néhány évvel ezelőtt a bárnai tagiskola a Földforgatók fenntartási versenyen első helyezést ért el. Emellett azt, hogy az intézményben valóban kiemelt szerep jut a gyermekek környezettudatosságra nevelésének az is bizonyítja, hogy az iskola honlapján elérhető tájékoztatás szerint, egy egyedi kerti tanteremmel is rendelkeznek, illetve a diákjaik egyedülálló kutya terápiás foglalkozásokon is részt vehetnek.

Környezeti adottságaikra építették a természet témájú vetélkedőt

Szabóné Bohács Ditta azt is hangsúlyozta, hogy fontos számukra a székhelyintézménnyel való kapcsolattartás, hiszen a bárnai tagiskolában csak alsó tagozat működik, így ötödik osztálytól a gyerekek már Kazárra járnak.

– Egy ilyen program remek lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a gyerekek megismerjék leendő osztálytársaikat. Ennek elérésében pedig mindhárom iskola részt vállal. Kazáron rajzversenyt szerveznek a szóban forgó három intézmény diákjai számára, akik számára a Dorogházán rendezett területi versmondó verseny szintén lehetőséget ad a találkozásra, ismerkedésre, és az ügyesség összemérésére. Mi, Bárnán a környezeti adottságainkra építettük fel a vetélkedőnket – fejtette ki a bárnai tagintézmény-vezető, aki azt is elárulta: a céljaik között szerepel továbbá az is, hogy a gyerekeket kicsit kiszakítsák a mai digitalizált világból, s ráirányítsák a figyelmüket a lakóhelyük közelében található mesés környezeti kincsekre, amelyekhez akár családtagjaikkal közösen is ellátogathatnak.

Területi versennyé bővítenék a vetélkedőt

A bárnai környezetismereti vetélkedőn részt vevő öt csapat forgószínpad szerűen kereste fel a Bárna-Vad Kft. parkjában kialakított öt állomást, amelyeknél a természet és a vadállatok témájában vártak rájuk feladványok. A gyerekeknek például állatok hangját kellett azonosítaniuk és képhez társítaniuk, de fák leveleinek felismerésével, ügyességi feladattal, valamint állatokkal és növényekkel kapcsolatos rejtvény megoldásával is pontokat gyűjthettek. A gyerekek agytekervényeit a rendezvénynek helyt adó vadasparkkal kapcsolatos totó kitöltése is megmozgatta. Emellett a versenyző diákok előzetesen elkészített, a lakhelyükhöz kapcsolódó természeti kinccsel kapcsolatos bemutatót is tartottak a többieknek. A vetélkedőt végül a Kazári Vadlepkék zárták a harmadik helyen, míg másodikok lettek a Dorogházi Sasok. A képzeletbeli dobogó legfelső fokát a Bárnai Csicsergők csapatának tagjai foglalhatták el.

Szabóné Bohács Ditta végül azt is elárulta: évről évre szeretnék megismételni a jó hangulatú megmérettetést, sőt! Abban is reménykednek, hogy területi versennyé bővítenék a környezetismereti vetélkedőjüket, amennyiben kapacitásuk ezt engedi.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában