Felzárkózó települések program

2024.05.18. 06:50

Megnyílt a Felzárkózó települések program új közösségi tere, a FeteKert Szécsény

Megnyílt a Felzárkózó települések program új közösségi tere, a FeteKert Szécsény péntek délután az egykori Járásbíróság épületében. A közösségi tér megnyitóján bemutatták a Szemben című kiállítást és könyvet is.

Lászlók Judit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A közösségi tér a budapesti FeteKert mintájára jött létre

A közösségi tér megnyitóján Káli Betty, a FeteKert Szécsény vezetője elmondta, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezése által szeretnének majd életet lehelni a volt Járásbíróság épületébe. Kiemelte, bízik abban, hogy a jövőben egy olyan intézményt tudnak itt létrehozni, amely sokaknak fog majd örömet okozni. 

Közösségi teret alakítottak ki, könyvbemutatót is tartottak a szécsényi rendezvényen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Van már egy FeteKert Budapesten és ennek a vidéki változata – hogy így mondjam egy másfél közegben, egy másféle térben – a FeteKert Szécsény. A Felzárkózó települések programnak minden olyan terméke, hagyománya, szolgáltatása, ami ott születik azt egy picit más környezetbe helyezve, másképp becsomagolva szeretnénk megmutatni ebben a térben minden érdeklődőnek – fogalmazott Káli Betty, aki elmondta azt is, hogy terveik között szerepel az egykori járásbíróság épületének a felújítása, de amíg ez megvalósul, addig is szeretnék azt tavasztól-őszig használni, és lépésről lépésre haladva csinosítani. Mint mondta, az épületben három apartmant kívánnak majd felújítani, ahol helyet biztosítanának a foglalkoztató műhelyekben készült termékeknek. Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy az egyik apartmanban a mátraverebélyi varrodában a farmerből készült újrahasznosított lakásberendezési tárgyak és lakástextilek kapnak helyet. 

Káli Betty végül kitért arra is, hogy a mai naptól a közösségi térben látható lesz Mátrai Roxána és Majoros Árpád Csaba, a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársainak a Szemben című kiállítása, mely a felzárkózó települések mindennapjait mutatja be a két alkotó személyes élményeit megörökítve. A tárlatot márciusban a budapesti FUGA-ban mutatták be, így Szécsény a kiállításnak az első vidéki állomása.

Felzárkózó települések mindennapjait mutatják be 

A tárlatot Berki Judit, a Felzárkózó települések program Nógrád-hevesi régióvezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Beszédében elmondta, hogy számára ezeknek a képek az üzenete az életigenlést, az életörömöt jelenti. 

– Bármilyen nehéz helyzetben is látom lefényképezve az embereket, a gyerekeket, mégis ott látom a mosolyt az arcukon. Ott látom, hogy bíznak abban, hogy van holnap, holnapután és van jövendő. És ebben a jövendőben nagyon sokunknak kell, hogy bele tegyük a magunkét – mondta Berki Judit, aki a képek elemzése során rámutatott arra is, hogy a fotók között találhatóak olyanok, amelyek Nógrád vármegyében készültek. Kiemelte, nagyon hálás Mátrai Roxánának és Majoros Árpád Csabának, amiért észrevették és megörökítették ezeket a pillanatokat. Majd beszélt arról is, hogy számára nagyon fontos a Máltai Szeretetszolgálat jelmondata: A hit védelme és a szegények szolgálata. Ugyanis úgy véli, hogy a munkájukban mind a kettő igazán fontos. Végül kihangsúlyozta, hogy számára ezek a képek fejezik ki a legjobban a mindennapokban végzett munkájukat.

Ezután a jelenlévők részt vehettek egy kötetlen beszélgetésen, amelynek keretében Mátrai Roxána és Majoros Árpád Csaba mesélt a kiállításról és a könyvről, valamint személyes élményeiket, tapasztalataikat is megosztották. A megnyitón közreműködtek a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is.

Szombaton is változatos programok várják az érdeklődőket 

Káli Betty a megnyitó ünnepségen elmondta azt is, hogy a programok szombaton 10 órától folytatódnak. A résztvevők egy termékbemutató és vásár keretein belül a Máltai Manufaktúra üzemeiben, Mátraverebélyben, Nagybárkányban, Karancsságon és Rimócon készült portékáit kóstolhatják és vásárolhatják meg. A fiatalabb korosztályok számára pedig kézműves foglalkozásokkal, baba sarokkal, pünkösdi királyválasztással és táncházzal készülnek. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a Szemben című kiállítást, illetve az emeleten egy olyan tárlatot is, amely által megismerhetik a város, az épület és a Máltai Szeretetszolgálat történetét is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában