Nool.hu videó

2024.05.11. 20:04

Lepényfesztivál: különleges finomságok csábították Varsányba az ínyencségek szerelmeseit (fotók, videó)

Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a varsányi Lepényfesztivált szombaton a közösségi ház melletti szabadidőparkban. Az eseményen Kanyó Judit, a település polgármestere ünnepi köszöntőjében jelentette be, hogy Varsány elnyerte a Magyarországi Falumegújítási Díjat a községfejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

Lászlók Judit

A hagyományokhoz hűen idén is lepényszentelő misével nyitották meg a fesztivált szombaton. Ezt követően Kanyó Judit, a község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Ebben kiemelte: idén már tizenötödik alkalommal rendezik meg ezt a fesztivált, amelyet a túrós lepény köré építettek fel. Mint mondta: ez egy olyan csemege, amit évtizedek óta sütnek a településen és nagyon büszkék erre, illetve minden hagyományra, amit Varsányban ápolnak.

Lepényfesztivál Varsányban
Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Lepényfesztivált Varsányban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A Lepényfesztivál előtt és az elmúlt években mindig arra törekedtünk, hogy ez a kistelepülés fejlődjön, olyan eredményeket érjünk, olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyek által az emberek jól érzik majd magukat. Ennek több eredménye is van, amit már magunkénak tudhatunk – mondta Kanyó Judit. Hozzátette: – Nagy örömmel és szeretettel számolok be önöknek arról, hogy 2023 novemberében a Virágos Magyarország programon első helyezést ért el Varsány.

Rangos díjat vehettek át a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért

Majd a polgármester a beszédében kifejtette: az a megtiszteltetés érte őket, hogy pénteken Egyeken Varsány vehette át a Magyarországi Falumegújítási Díjat. Az elismerést Nagy István agrárminiszter és Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára adta át. A díj egyben azt is jelenti, hogy Varsány fogja képviselni Magyarországot az európai megmérettetésen. Kanyó Judit a köszöntőjét azzal zárta, hogy továbbra sem dőlnek majd hátra, hanem a jövőben is fejleszteni fogják a községet. Végül pedig megköszönte mindazoknak, akik segítik és támogatják a település fejlődését.

Varsány egy jó példája annak, hogyan tudnak találkozni a hagyományok és a fejlesztések

Ezután Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád vármegyei referense osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Ebben hangsúlyozta: Varsány egy nagyon szép példája annak, hogy a hagyomány és a fejlődés, illetve a fejlesztések hogyan tudnak találkozni.

– Varsány a legjobb példa arra, hogy bemutassa azt, hogy a hagyományok ápolásával, a fesztiválok szervezésével, illetve az olyan közösségi rendezvények megtartásával, ami hosszú-hosszú időre nyúlik vissza, képes arra, hogy a hagyományt és a fejlődést szerves egységgé alakítsa. A falumegújítási díjban a legfontosabb dolog az, hogy nem másokhoz mérik egy-egy településnek a fejlődését, hanem azon belül vizsgálják meg azt. Azt nézik, hogy egy település mit ér el egy bizonyos időszak alatt, milyen eredményeket tud felmutatni, illetve honnan indult és hova érkezik – fogalmazott Bíró Anna, aki nagyon büszke arra, hogy egy Nógrád vármegyei település is megkaphatta ezt a magas rangú elismerést.

Ezután a résztvevők megtekinthették a helyi iskolások A kőleves című magyar népmese előadását, a Varsányi Borbarátok Szőlőszem Társulatának bemutatóját, valamint a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Cintányéros cudar világ című darabját. Mindezek után pedig a Derűs Asszonyok, a Say My Name tánccsoport, a Samba Fever és az A’la Carte Showband lépett fel. A nap folyamán az érdeklődőket egyebek mellett kézműves vásár, palóc ételek, illetve lepénykülönlegességek is várták. A fesztivált Bátor Zoltán motoros kaszkadőr bemutatójával zárták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában