Vádemelés

2024.05.16. 10:25

Terrorcselekményekkel fenyegette a rendőröket a cserhátsurányi férfi

A Nógrád Vármegyei Főügyészség fenyegetés miatt emelt vádat egy 38 éves cserhátsurányi férfi ellen, aki telefonos fenyegetéseivel kényszerítette intézkedésre a rendőrséget. A terrorcselekménynek minősülő fenyegetések között agyonlövés, Molotov-koktél és robbantás is szerepelt.

Molotov-koktél használatával is fenyegetőzött a nógrádi férfi

Forrás: Wikipedia

Vádat emeltek a rendőrséget háromszor is megfenyegető férfi ügyében: még 2023. szeptember 4-én 21 óra 20 perckor ittasan felhívta a mobiltelefonjáról a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, és közölte, hogy „ha a rendőrség nem megy ki a lakcímére és a rendőrök nem lövik le, akkor ő nyit rájuk tüzet, illetve golyót ereszt a fejébe.” Azzal is fenyegetőzött, hogy rálő a rendőrök kocsijára, a kapuba pedig Molotov-koktélt tesz – írja portálunknak megküldött közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Terrorcselekmények elkövetésével fenyegetőzött a férfi
Terrorcselekményt követett el a férfi, két év börtönbüntetéssel megúszhatja a férfi
Fotó: Pexels illusztráció

Ezt követően a férfi a segélyhívót hívta, az operátornak azt mondta, hogy öngyilkos merényletet szeretne végrehajtani, majd robbantással fenyegetőzött: „Robbantsak valamit? Most komolyan, tűzijátékot szeretne? Ki akarom nyírni magam, és nem egy embert akarok magammal vinni. Molotov-koktélt fogok dobni még a rendőrautóra is!”

Harmadszor 21 óra 39 perckor ismét a rendőr-főkapitányságot hívta, és kérdőre vonta a rendőrséget. „Na, hol vannak? Majd fognak jönni? Addig robbantsak egyet? Molotov-koktéllal! Csináljak valamit, hogy komolyan gondolják. Most csinálok egy kis robbantást, hogy élvezzék a házi társaságot. Majd utána beszélünk.”

Erőszakos bűncselekményt követett el a fenyegetésekkel

A többszöri fenyegetést a hatóságok komolyan vették és a TEK munkatársai a betelefonáló férfit előállították. A közleményben hozzáteszik: aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. 

Az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

Két év börtön, két év közügyektől eltiltás lehet a büntetés

A Nógrád Vármegyei Főügyészség a büntetett előéletű, cselekményét kitartó szándékkal megvalósító férfivel szemben terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat, és vele szemben az előkészítő ülésen történő beismerése esetére két év börtönbüntetés és két év közügyektől eltiltás kiszabására tett mértékes indítványt, a felmerült 362 ezer 935 forint bűnügyi költség megfizetése mellett. Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában