Megbecsülés

2024.05.01. 11:20

Vitályos Eszter: visszaadtuk a munka becsületét (videó)

Májius elsején a munkát és mindazokat a magyar embereket ünnepeljük, akik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország erősödjön – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő a Magyarország Kormánya közösségi oldalára feltöltött videóban. Emlékeztetett: a munka a Gyurcsány-korszakban nem volt érték, ezzel szemben Magyarország ma foglalkoztatásban az uniós élmezőny első harmadában van.

MW

Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a Gyurcsány-korszakban a munka nem volt érték, akkor 

„akkor tömegeket segélyeztek, tettek utcára és dolgoztattak megalázóan alacsony bérekért. 

A nemzeti kormányban azt az elvet követjük, hogy lehetőleg minden munkaképes embernek legyen szakmája, munkája és tisztességes fizetése

– fogalmazott. 

Hozzátette, hogy a dolgozó szülőket családtámogatással segítik, így 

ennek köszönhetően 2010 óta kivezettük az országot a Gyurcsány-korszakból. 

A gazdaság növekedési pályára állt, közel egyharmadára csökkent a munkanélküliség, egymillióval több embernek van munkája és csökkentették a munkát terhelő adókat is. 

A Gyurcsány-korszakhoz képest az átlagbér közel megháromszorozódott, a minimálbér és a szakmunkás bérminimum közel három és félszeresére nőtt

  – mondta Vitályos Eszter. 

Magyarország ma foglalkoztatásban az uniós élmezőny első harmadában van

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy 4,7 millió ember dolgozik,  regisztrált álláskeresőknek a száma pedig 30 éve nem volt ilyen alacsony, mint most, hazánkban alacsonyabb a munkanélküliség, mint Ausztriában, Belguimban, Svédországban.  

A magyar emberek munkahelyét a járvány és a háború idején is meg tudták védeni, és folytatták a béremeléseket, emelté a tanárok, az óvőnők, az ápolók, az orvosok, a katonák, a rendőrök és a vasúti dolgozók bérét is.

 Külön programokkal és a 25 év alatti szja-mentességgel támogatják a fiatalok munkavállalását – emlékeztetett a kormányszóvivő.

A fizetések vásárlóerejét gyengítő háborús inflációt letörtük és most már újraindul a gazdaság is 

– mondta, hozzátéve, hogy a legfrissebb adatok szerint az EU-ban a második legnagyobb a magyar gazdasági növekedés. 

A kormány ezután is mindent meg fog tenni, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája és a bérek tovább növekedjenek. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a háború véget érjen. Ezért fontos a júniusi választás is, amelynek a tétje, hogy háború vagy béke lesz Európában

– hangsúlyozta Vitályos Eszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában