Közel-keleti konfliktus

2024.05.08. 05:33

Izraelnek szánt katonai szállítmányt függesztett fel az Egyesült Államok

Az izraeli–palesztin háború 215. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli hadsereg egyik tüzérségi harcjárműve a Gázai övezet és Izrael határán 2024. május 8-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Az amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy az Egyesült Államok Izraelnek szánt katonai szállítmányt függesztett fel

Az Egyesült Államok valóban felfüggesztett egy bombaszállítmányt Izrael számára a rafahi katonai készülődés miatt – ismerte el Lloyd Austin védelmi miniszter szerdán a kongresszusban tartott meghallgatáson.

A korábban a sajtóban már megjelent információkat megerősítve a Pentagon vezetője elmondta, hogy nagy robbantótöltetű bombákról van szó, így 1800 darab 1000 kilogramm, és 1700 darab 250 kilogramm súlyú eszközről.

Lloyd Austin a meghallgatáson kifejtette, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítani fogja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket, de felülvizsgál bizonyos rövid távú biztonsági segítséget a palesztin lakosságú Rafahban történtek fényében. Hozzátette: az amerikai kormány világossá tette korábban, hogy nem támogat nagyszabású katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban anélkül, hogy Izrael hiteles és kivitelezhető tervet mutatna be az ott tartózkodó civil lakosság védelmére.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs végleges döntés a felfüggesztett katonai szállítmány sorsáról.

A meghallgatást a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők szakították félbe bekiabálásokkal, őket kivezették a teremből.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy az Izrael által a héten indított katonai műveletet az Egyesült Államok korlátozottnak minősíti, és azzal az izraeli haderő nem lépett át az Egyesült Államok számára „vörös vonalnak” számító határt.

Szerdán a Fehér Ház megismételte, hogy optimista a Kairóban zajló tűzszüneti tárgyalásokat illetően. Karinne Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy a két fél – Izrael és a Hamász – álláspontját áttekintve az látszik, hogy a nézetkülönbségek áthidalhatók.

Amerikai részről a térségben tartózkodik William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki szerdán zárt ajtók mögött egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a többi között a tűzszüneti tárgyalásokról is.

Washingtonban is felszámolták az egyetemi tiltakozótábort, több tucat embert tartóztattak le

Újabb amerikai egyetemeknél számolta fel a rendőrség a törvénytelenül emelt palesztinpárti tiltakozótáborokat, és több tucat embert letartóztattak kedden éjszaka.

A fővárosban, Washingtonban szerda kora hajnalban 33 embert vettek őrizetbe a George Washington Egyetemnél. Ezt követően további tüntetők jelentek meg, összecsaptak a rendőrökkel, akik paprikaspray használatával oszlatták szét a tömeget és további embereket tartóztattak le.

Pamela Smith, Washington rendőrfőnöke sajtóértekezletén elmondta, hogy azt követően döntöttek a hatósági beavatkozásról, hogy a két hete kezdett, eleinte békés tüntetés eszkalálódott és erőszakkal fenyegetett.

Az elmúlt napokban a George Washington Egyetemnél tiltakozó tüntetők az intézmény vezetését bírálták, és az egyetem rektorának, valamint igazgatójának nevét hangoztatva életveszélyes fenyegetéseket tettek, a guillotine szót is hangoztatva.

A Massachusettsi Egyetemen szerda reggel szintén összecsaptak Izrael-ellenes tüntetők a rendőrökkel, helyi sajtóforrások szerint 64 ember került a rendőrség őrizetében. Az Amherstben működő egyetem területén kedden indítottak tiltakozó akciót, amit az intézmény szóvivője engedély nélkülinek minősített, és közölte, hogy a fából emelt tiltakozótábort erővel fogják lebontatni.

New Yorkban az állami egyetem divat- és formatervezési intézeténél (Fashion Institute of Technology) tartóztattak le további több tucat embert a rendőrök kedden éjszaka. A hatóság embereit kedden este hívták ki a tiltakozás helyszínére, megtisztították a területet, de a tüntetők másutt folytatták a demonstrációt, ezután 50 embert vettek őrizetbe. New York városában ez volt az Izrael ellen tüntető csoportok utolsó engedély nélkül emelt sátortábora, amelyet felszámoltak.

A városi rendőrség közölte, hogy az egyetem vezetésének kérésére avatkoztak közbe az intézmény területének megtisztítása érdekében.

Palesztinpárti tüntetők tábort vertek Bréma egyetemének egyik épületében

Palesztinpárti tüntetők egy csoportja tábort vert a németországi Bréma egyetemének egyik épületében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

A tájékoztatás szerint nagyjából 25-30 ember gyűlt össze egy előre be nem jelentett megmozdulásra. A rendőrség a helyszínen van, a demonstráció egyelőre békésen zajlik.

Kedden a Lipcsei Egyetemen szállták meg tüntetők a legnagyobb előadótermet, amelyet a rendőrök végül estére kiürítettek. Palesztinpárti aktivisták a Berlini Szabadegyetemen is tábort vertek egy rövid időre, de a hatóságok hamar feloszlatták a megmozdulást.

Izraeli katona pilóta nélküli légi járművet (UAV) indít a Gázai övezet és Izrael határán 2024. május 8-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az amszterdami önkormányzat sürgős tanácskozást tart az egyetemi palesztinpárti tüntetésekről

Az amszterdami önkormányzat péntek délután sürgős tanácskozást tart az Amszterdami Egyetemen (UvA) a hét eleje óta zajló palesztinpárti tüntetésekről – írta az NlTimes hírportál.

Hétfőn az UvA campusát palesztinpárti diákok foglalták el, felszólítva az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt. A tiltakozók tábort vertek az egyetem udvarán, eltorlaszolták az épület bejáratához vezető utakat. A rohamrendőrség kedd kora reggel feloszlatta ezt a tüntetést, és mintegy 140 tiltakozót tartóztatott le. Két amszterdami férfi ellen pénteken vádat emelnek garázdaság miatt – közölte a rendőrség. 

Kedd délután a tüntetők elfoglalták az UvA egyik fő székházát, de a hatóságok nem léptek közbe. 

A rendőrség szerint az UvA a hétfői naptól eltérően nem tett feljelentést birtokháborítás miatt, és a tüntetők pedig nem zavarták meg közrendet az éjszaka folyamán. Az interneten látható felvételeken az látható, hogy a tüntetők felástak egy udvart, bútorokat törtek össze a barikádok építéséhez, és számos épületet festékszóróval fújtak le.   

Robbert Dijkgraaf ügyvivő oktatási miniszter felszólította az egyetemek vezetőit, hogy szabjanak „világos határokat” a tüntetőknek. Arra is hivatkozott, hogy az egyetemen tanuló zsidó diákok nem érzik magukat biztonságban a campuson. A miniszter szerint az nem kifogásolható, hogy a diákok kritikusan gondolkoznak, és véleményüket kinyilváníthatják, de felhívta a figyelmet, hogy nem szabad más embereket megfélemlíteniük, és megzavarni az oktatás menetét. Arra buzdította a tüntetőket, hogy cselekedeteik során törekjenek arra, hogy megtalálják „finom egyensúlyt”.   

A Dutchnews hírportál beszámolója szerint, a palesztinpárti tüntetések az Utrechti Egyetemre is átterjedtek, a rendőrség kedd este feloszlatta az oktatási intézmény fő könyvtára mellett gyülekező, mintegy 150 diákot, akik sátrakat állítottak fel és barikádokat emeltek. Néhányan nem voltak hajlandók távozni, és nem sokkal éjfél után mintegy 50 embert vettek őrizetbe.   

A szomszédos Belgiumban, a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB) campuszán is zajlanak tiltakozások, a tiltakozó diákok kedd reggel elfoglalták az intézmény egyik épületét. Az RTBF közmédia beszámolója szerint, incidensek voltak a tüntetők és zsidó diákok egy csoportja között, akik közül az egyiket állítólag inzultáltak és bántalmaztak. Az ULB rektora bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek az ügyben.   

A tiltakozók felszólították az egyetem vezetőségét, hogy „azonnali hatállyal szakítsák meg az együttműködés minden formáját a cionista tudományos intézményekkel és vállalatokkal, amelyek részt vesznek a palesztin nép szisztematikus elnyomásában”.  A tüntetők szerint aggályos az ULB együttműködése a Technion izraeli kutatóintézettel, amely katonai technológiák fejlesztésében vesz részt. Emellett a jeruzsálemi Héber Egyetemmel és a Weizmann Tudományos Intézettel való kutatási partnerség a palesztinpárti diákok szerint „a gyarmatosítás struktúráinak közvetlen megerősítése”.   

Az egyetem közölte, hogy megvizsgálja az egyes izraeli egyetemekkel kötött megállapodásokat. „Ezek közül néhány egyáltalán nem megkérdőjelezhető, és csak egyet függesztettek fel” – tudatta az ULB rektora.

Katar felszólította a nemzetközi közösséget, akadályozza meg a rafahi „népirtást”

Katar szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen a rafahi „népirtás” megakadályozása érdekében, tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívával fenyeget a Gázai övezet déli peremén fekvő, 1,4 millió palesztin számára menedékhellyé vált város ellen.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokon közvetítő szerepet betöltő Öböl-menti állam nyilatkozatában „sürgős nemzetközi fellépésre szólított fel a város megszállása és a népirtás bűntettének megakadályozása érdekében”.   

Az izraeli hadsereg szerdán fokozta légicsapásait a Gázai övezet több területén, köztük Rafahban, ahol már kedden harckocsikat vetett be, és átvette az ellenőrzést a terület Egyiptommal közös határátkelője felett.   

Izraeli harckocsi a Gázai övezet és Izrael határán 2024. május 8-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Doha szerdán bírálta e stratégiai fontosságú átkelő elfoglalását, hozzátéve, hogy „határozottan elítéli” a város bombázását, amelynek keleti kerületeiből több tízezer családot kitelepítettek, miután az izraeli hatóságok felhívást tettek közzé egy esetleges szárazföldi hadműveletről.   

Egyiptomi, katari és amerikai közvetítők Kairóban tárgyalásokat folytatnak a tűzszünetről és a palesztin területeken fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról.

Izrael megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael szerdán megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét a humanitárius segélyek bejuttatásához – közölte az izraeli hadsereg (IDF) illetékese szerda reggel.

Az átkelőhelyet a hét elején azután zárták le, hogy területére a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahból számos lövedéket indítottak palesztin fegyveresek, melyek megöltek négy, és megsebesítettek több mint tíz izraeli katonát. 

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kedden azt mondta, hogy Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő napon megnyitják a Kerem Salom-i átkelőt a kamionok Gázába jutása érdekében.

Biden szerint a holokauszt időszakának gyűlölete éledt újjá 2023. október 7-e után

A holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen – jelentette ki Joe Biden elnök kedden Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Az elnök hangsúlyozta, 

ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt az, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett és tart fogva ma is. 

Egyben elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg.

Joe Biden hozzátette, hogy nincs helye antiszemitizmusnak vagy bármiféle gyűlöletbeszédnek, illetve erőszakkal való fenyegetésnek az amerikai egyetemeken és sehol az Egyesült Államokban.  

Az egyetemek megfertőződtek az antiszemitizmus vírusával – így értékelte a történteket a kongresszus alsóházának elnöke. Mike Johnson a Capitoliumban tartott holokauszt megemlékezésen rámutatott, hogy az amerikai egyetemek nagyon gyorsan váltak a zsidó diákok számára ellenséges közeggé. Kiemelte, hogy azok az egyetemi karok, amelyek korábban kutatásaikról voltak híresek, mostanra 

Hamász-párti tüntetőkkel fognak össze, hogy globális intifádára szólítsanak fel.

Palesztinokat támogató diákok közösségi találkozót tartanak a washingtoni George Washington Egyetemen felállított sátortáborukban
Fotó: Shawn Thew / Forrás: MTI/EPA

Több amerikai egyetemen kedden is folytatódtak a tüntetések. A főváros Washington egyik legnagyobb intézményében, a George Washington Egyetemen az aktivisták arra szólították fel a rendőrséget, hogy ne avatkozzon közbe, miközben azt követelték, hogy az intézmény szakítson meg minden kapcsolatot olyan vállalkozásokkal, amelyeket üzleti szálak kötnek Izraelhez.

A Chicagói Egyetem területén kedden reggel a rendőrök rohamfelszerelésben számolták fel a tüntetők által kialakított sátortábort.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában