Labdarúgás

2024.05.01. 19:55

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli az SBTC technikai vezetője

Hatvanhat éves lett a mai napon Balga József, az SBTC labdarúgócsapatának technikai vezetője, a korábbi kiváló labdarúgó és labdarúgóedző.

Nool.hu

Balga József, az egykori kiváló labdarúgó az SBTC mellett, a Síküveggyár együttesében is letette a névjegyét. Húsz alkalommal szerepelt az élvonalban, amelyet követően több mint kétszáz másodosztályú mérkőzést is játszott. A népszerű „Penge” szerepelt az utánpótlás- és a magyar katonaválogatottban is, majd labdarúgó karrierjét követően B licences edzőként is szép sikereket ért el csapataival. 

Játékos- és edzői pályafutás
Pályafutása játékosként: SBTC (1977. 09. 11–1985. 06. 16.) – 179 mérkőzés, 12 gól (NB I.-ben: 20/0, NB II.-ben: 159/12), Síküveggyár (Salgglas, NB III. 1985–89, NB II., 1989–92. – 64 mérkőzés/7 gól) – Hasznos (megyei I. osztály, 1992–94 végéig). Edzőként: Hasznos – NB III. (1995. novembertől 1998 végéig – 1996 tavaszától Pásztó-Hasznos, majd 1998 őszén már csak Pásztó néven szerepeltek), Jobbágyi – megyei I. osztály (1999 nyarától 2000 végéig), Karancslapujtő – NB III. (2001 nyarától 2002 végéig). 

Hatvanhat éves lett a Penge
Hatvanhat éves lett a Penge
Forrás:  sbtc.hu

A nool.hu korábbi cikkéből idézve:
– Csincsik Sándor keze alatt kilencévesen kezdtem futballozni a sportiskolánál, majd 1972-ben átkerültünk a Stécéhez, ahol később az ifiknél Baranyai Gyula volt az edzőnk, akivel megnyertük az Agria nemzetközi utánpótlástornát, a Vojvodina, a Fradi és a Debrecen előtt – eleveníti fel a múltat Balga József, aki május elsején ünnepelte a hatvanadik születésnapját. Szalay Miklós (ő nevezte el „Pengének”, a kifinomult technikai tudásáért – a szerk.) 16 évesen felvitt a tartalékcsapathoz, ahol a Vasas otthonában győztes meccsen debütáltam. Akkoriban a gyerekek, így én is arról álmodtam, hogy az SBTC csapatában, több ezer néző előtt bemutatkozzak az NB I-ben.

Az SBTC 1977 elején Gyomán volt alapozni. Dávid Róbert edző Balgát több fiatallal együtt felvitte a felnőttcsapathoz.
– Remek érzés volt az akkori nagyokkal, Bástival, Répással, Kmettyvel, Vargával, Kajdyval, Jeckkel és a többiekkel együtt edzeni, akik a pályán belül és kívül segítették a fiatalok beilleszkedését a csapatba – folytatta. – A debütálásra várnom kellett, mert a kiesés elleni harcban az idősebbekre számítottak. A csapat végül elbúcsúzott az NB I-ből, miközben mi a tartalékokkal a 3. helyen zártunk. Ezután 1977. szeptember 11-én, az NB II-ben mutatkoztam be a nagycsapatban, amikor dr. Lakat Károly a Kossuth KFSE ellen idegenben küldött pályára és 5–0-ra győztünk. Az idény végén újra NB I-esek lettünk.

A kiváló játékosnak aztán elérkezett a nagy pillanat. A Vasas Izzó ellen, 1978. szeptember 23-án hazai pályán bemutatkozott az élvonalban. Az 5. fordulóban, 5000 néző előtt.
– Répás Béla helyett a 62. percben csereként léptem pályára, és 5–1-re nyertünk. Ezzel teljesült a gyerekkori álmom. Emlékezetes marad számomra az MTK-nál elért 1–1 is (11. fordulóban, 1978. november 8-án – a szerk.), ahol nagyon jól ment a játék. A legnagyobb csatát a Bp. Honvéddal vívtuk a Kohász stadionban a 23. fordulóban (1979. ­március 31.) amikor itthon 0–1-es állásból Básti vezérletével 2–1-re fordítottunk, majd a következő játéknapon (április 7.) jó meccset játszottunk Győrött, ahol a Rába ETO 900. NB I-es fellépésén 1–0-ra nyertünk. Végül húsz meccsen léptem pályára az NB I-ben.

Balga letette a névjegyét az utánpótlás-válogatottban és a katonaválogatottban is

– A franciaországi Toulonban 1979. június 17. és 24. között a nemzetközi hagyományos utánpótlástornán szerepeltünk. Elsőként megvertük Argentínát (1–0), majd ugyanilyen arányban kikaptunk a későbbi győztes Szovjetunió­tól. A csoportban harmadik mérkőzésünkön Írországot 2–0-ra győztük le, majd a 3. helyért vívott csatában a franciák ellen is 2–0-ra diadalmaskodtunk. A tornán olyan társaim voltak, mint például Tepszics, Szántó, Toma, Gyimesi, Péter és Novath. Ezután dr. Varga László jött Tarjánba edzőnek. 1979 őszén bevonultam és a katonaválogatottal decemberben Vietnámban szerepeltünk, ahol öt meccset játszottunk, melyből három győzelem és két döntetlen volt a mérlegünk (Hanoi 0–0, Ho Si Minh-város válogatott 1–0, lengyel néphadsereg-válogatott 2–1, vietnami néphadsereg-válogatott 1–1, Laosz 5–1). Ám mire leszereltem, a Stécé kiesett az NB I-ből.

Következett a második vonal, ahol viszont még volt jó pár éve.
– A Stécénél még öt évig játszottam. 1983-ban közel álltunk az NB I-hez, de a bátonyiaktól elszenvedett kettős vereség szertefoszlatta álmainkat. Aztán 1985-ben átigazoltam a Síküveggyárhoz, amellyel 1989-ben feljutottunk az NB II-be. Nagyszerű társaság volt, de 1992 nyarán jött a fúzió az SBTC-vel és a gárda szétszéledt. Levezetésként elmentem Hasznosra, ahol jól éreztem magam. A megyei I. osztályban 1992–93-ban harmadikok lettünk, majd az 1994–95-ös évadban megnyertük a bajnokságot. Én a sérülésem miatt 1994 végén abbahagytam a játékot.

Balga az aktív játékot ugyan befejezte, de maradt pályaedző Hasznoson. Aztán 1995 novemberében az NB III-ban a 15. fordulóban mutatkozott be a kispadon a Karcag ellen idegenben.
– Tavasszal Pásztó-Hasznos néven folytattuk és sikerült bennmaradnunk – emelte ki. – A legkiemelkedőbb évadunk 1997-98-ban volt, amikor is negyedik helyen zártunk.

Az edzői pályáját Jobbágyiban folytatta, ahol 1999–2000-es szezonban megnyerték a megyei I. osztályú bajnokságot.
– Remek csapat jött össze Jobbágyiban is, biztosan végeztünk az élen, de az NB III-at nem vállaltuk – hangsúlyozta. – Az őszi szezonban még ott voltam, 2. helyen zártunk, de miután a főszponzorunk visszalépett, így szétment a csapat.

Ezután 2001 nyarától Karancslapujtőn dolgozott az NB III-as csapattal, ahol az őszi előkelő ötödik hely után 11. helyen zártak, majd 2002 végén befejezte edzői munkáját.
– 2009 elejétől Kakuk Józsefnek, a Stécé egyesületi elnökének hívására a felnőtt és ifjúsági csapat intézője lettem – mondta. – Mindkét szinten szép sikereket értünk az elkövetkező években. Azonban a támogatónk, a Puebla Kft. (amely 2015 nyaráig volt az egyesületnél ) olyan helyzetet teremtett, hogy jobbnak láttam, ha távozom.

A sportember még 2014 novemberében a Somos SE csapatához került technikai vezetőként. A megyei bajnokság megnyerése után 2015 őszétől 2017 végéig sikeresen szerepeltek az NB III-ban, majd márciusban visszalépett a már Salgótarján néven szerepelt együttes. 

Balga József a következő év nyarán visszatért a Stécéhez technikai vezetőként.
– Örömmel tértem vissza a fekete-fehér színű együtteshez, melyet a munkámmal szeretném segíteni. Remélem, hogy több helyi fiatal játékos beépítésével is lehet sikeresen szerepelni. Bízom benne, hogy pár év múlva komolyabb célokért is küzdhet majd a csapat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában