Tradíció

2024.05.21. 16:01

Több mint húsz éve éltetik a palóc hagyományokat a karancsberényi nyugdíjasok

Idén ünnepli hivatalos megalakulásának 22. évfordulóját a karancsberényi Reménység Nyugdíjas Klub. Az egyesület legfőbb célja mindig is az volt, hogy változatos programjaikon felelevenítsék, éltessék, illetve továbbadják a fiatalabb generáció számára a palóc hagyományokat és szokásokat.

Sipos Nina Vivien

– Amikor 2002-ben hivatalosan megalakult az egyesület a nyugdíjasok számára, a tagok legfőbb célja az volt, hogy a palóc hagyományokat és népi szokásokat, amelyeket még gyerekkorukban elsajátítottak, felelevenítsék és továbbadják a fiatalabb generáció számára. Büszkén állíthatom, hogy ez a törekvés 22 év után sem változott – árulta el portálunknak Palla Andrásné Aranka, a Reménység Nyugdíjas Klub vezetője.

Palóc hagyományokat éltet a karancsberényi Reménység Nyugdíjas Klub.
-A karancsberényi Reménység Nyugdíjas Klub már 22 éve élteti a palóc szokásokat programjaikon. Idén is számos hagyományos rendezvényt szerveznek a településen.
Fotó: Palla Andrásné Aranka / Forrás: Palla Andrásné Aranka

Programjaikon felelevenítik a palóc szokásokat

A klub elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy rendezvényeikre mindig igyekeznek becsempészni egy kis tradicionális vonalat, amellyel a hagyományokat szeretnék megidézni a lakosok és az érdeklődők számára. Nem csupán a fiatalok, hanem a felnőttek számára is szerveznek kézműves foglalkozásokat, kirándulásokat, kulturális eseményeket, főző- és sütőversenyeket, valamint különböző előadásokat az egészségmegőrzésről vagy éppen a népszokásokról.

– Olyan folklór programokat bonyolítunk le évről évre, mint például a Vidéki Ízek Főző- és Kulturális Fesztivál, falunap, gyereknap, majális, Serény-Berény és még folytathatnám. Régi lakodalmas jeleneteket mutatunk be, azt, hogyan is sorozták be annak idején a katonákat, miképpen folyt az aratás, a leánykérés. Mindemellett a gasztronómia területén is próbálunk változatos palóc ételeket elkészíteni és megtanítani a gyerekeknek – magyarázta az egyesület vezetője.

Kifejtette: szorosan együttműködnek más helyi szervezetekkel, az óvodával és az önkormányzati intézményekkel is, ezért gyakran szerveznek közös programokat, amelyek alapvetően elősegítik a generációk közötti kapcsolatok kialakulását, és erősítik a közösség kohézióját.

Csíkgyúrással ismerkedhetnek a gyerekek

A nyári időszakban számos érdekes és tradicionális programmal kedveskedik a karancsberényieknek a Reménység Nyugdíjas Klub. Az 1960-as, '70-es, '80-as és '90-es évek divatbemutatóján vehetnek részt a lakosok a közeljövőben, ezt megelőzően pedig újra megrendezik a Serény-Berény napot a hagyományőrzés jegyében. 

A Palóc Nyugdíjasok Baráti Köre, a Nógrádmegyeri Együtt Egymásért Egyesület és a Karancslapujtői Nyárutó Nyugdíjas Klub szervezésében az óvodás és iskolás korú, helybéli gyerekek június 6-án, csütörtökön kipróbálhatják és elsajátíthatják a csíkgyúrás, a fánk, sőt még a krumplilaska készítés fortélyait is. Ezeken felül sok-sok sportos, vidám és játékos vetélkedő is színesíti majd a különleges napot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában