Hagyomány

2024.05.15. 10:55

Pünkösd királyai

Hegedűs Henrik

Amikor eljön a húsvét utáni negyvenedik nap, nekem egyből felbukkan az agyamban a pünkösdi királyság fogalma. Manapság már inkább negatív tartalommal bír, jobbára azokat a személyeket illetik ezzel a megnevezéssel, akik rövid ideig tartó, és inkább kétes dicsőséget szereztek maguknak, mint az az olimpiai bajnok, aki a versenye után közvetlenül megbukik a dopping-ellenőrzésen. 

Nekem viszont sokkal kellemesebb élményeket idéz ez a kifejezés. Méghozzá a moziból. Jókai Mór legendás regénye, az Egy magyar nábob a múlt század hatvanas éveiben jelent meg film alakjában a képernyőn és a vásznon. Ennek egyik jellegzetes jelenetsorában választják meg Kárpáthy János birtokán a legénnyé cseperedett fiúk közül a pünkösdi királyt. A Kiss Miskát alakító Bitskey Tibor nyeri meg a viadalt, amint a lovas csatát követően holtversenyben hozza el vetélytársával a győztesnek járó koszorút, majd a ráadásban a bajvívó párharcban diadalmaskodik.

Igen, régen így történt mindez, és a boldog pünkösdi királynak egy éven keresztül különböző kiváltságok jártak: 365 napig ingyen ihatott a kocsmában, a falu összes lánya neki tette a szépet, a barátai főhajtással csutakolták le a hátasát, és így tovább. Milyen jó is lenne mostanában felidézni ezt a szép hagyományt. Mondjuk egy falunapi vigasság egyik fő attrakciójaként, csak hát, hol teremnek olyan pazar legények ebben a 21. századi elgépiesedett, agyon digitalizált világban. Nagyítóval kereshetjük őket...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában