Mesés látvány

2024.05.09. 18:00

Virágok tengerétől bíborszínben pompázik Ságújfalu határa (fotók)

Idén ismét színpompában úsznak a Ságújfalu közeli dombok, ahol több ezer bíborhere bontotta már ki a szirmait. A szőnyegként elterülő virágok megihlették fotóriporter kollégánkat, Hüvösi Csabát is.

Veres Edina

Bíborszínű virágok fedte dombokban gyönyörködhetnek Ságújfalu környékén a szemfüles utazók. A különös vizuális élmény nem másnak köszönhető, mint a bíborhere szirombontásának. A látvány Hüvösi Csaba fotóriporter kollégánkat többször késztette már arra, hogy fényképezőgépet ragadjon és megörökítse a bíborhere borította domboldalakat. Mint arról portálunk is beszámolt: tavaly Karancsságnál kapta lencsevégre a virágport gyűjtő méheket, vagy éppen a csodálatos színű virágok között kergetőző tarka pillangókat. Ez alkalommal munkatársunkat Ságújfalu határának „bíbortengere” csábította a lankákra, ahonnan négy település – Kishartyán, Sóshartyán, Ságújfalu és Karancsság – templomát is megfotózta a virágok ölelésében.

A különleges vizuális élmény a bíborhere szirombontásának köszönhető
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A bíborhere a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába és a here növénynemzetségbe tartozik. A lucernához hasonlóan a különböző herefajok gyökerén is nitrogéngyűjtő baktériumok telepednek meg gyökérgümőket képezve, így az azok által termelt nitrogén más növények számára is hasznos tápanyagot jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában