Önkéntesség

2024.05.17. 11:30

Roma katolikus közösséget építenek, papok és apácák sírjait is gondozzák

Katolikus önkéntesek célul tűzték ki, hogy rendszeresen gondozza az apácák és lelkipásztorok sírjait. A Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia roma közössége18 sírt keresett fel az elmúlt hétévégén.

Lukács Zsófia

Nemes és szép feladat a sírok gondozása a roma katolikus közösség számára

Forrás: Beküldött fotó

A közelmúltban alakult meg a Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia Cigánypasztorációs Közössége, a Ceferino, amely aktív tevékenységet folytat a városban. Nemrégiben rendezték meg az első nagysikerű roma vers- és prózamondó versenyt, hétvégén pedig közösségi összefogással a helyi temetőben tették rendbe az elhanyagolt sírokat.

Roma katolikus közösség, Balassagyarmat
Katolikus roma közösség gondozza a sírokat és környéküket
Fotó: Beküldött fotó

A roma közösségnek is fontos a hit

– A római katolikus egyház küldetése arra irányul, hogy minél több embert elvezessen Krisztus hitére – fogalmazott Kalmár Ildikó, a Ceferino közösség alapító tagja. – Ehhez az irányelvhez kíván csatlakozni a nemrégen alakult balassagyarmati cigánypasztorációs közösség, mely elkötelezett, tenni akaró szakemberekből és az egyházhoz közel álló, hívő emberekből áll. Az elmúlt hónapokban Turai János atya vezetésével rengeteget tevékenykedtünk, egyeztettünk azért, hogy el tudjuk indítani pasztorációs munkánkat Balassagyarmaton. Az ötlet Lévai Csaba nevéhez kötődik, aki megtapasztalt istenhitével fontosnak tartotta, hogy erről tanúságot tegyen olyan fiatalok körében, akik akár intézményben élnek, szülők nélkül. A pasztorációs tevékenységhez csatlakoztunk néhányan, többek között Nánássyné Gál Bernadett, Budai Katalin és Zolnyánszki Zsolt Benedek is aktív szervezője a közösségnek és természetesen vannak még segítőink – fogalmazott Kalmár Ildikó.

Kiemelte, hogy  Turai János atya fontosnak tartja az elhunyt egyházi személyek emlékének ápolását, hisz ők is egykor Balassagyarmat közösségét erősítették, az evangéliumot hirdették, a hitet terjesztették. – János Atya biztatására és az egyházközség megkeresésére megszervezte a takarítást a Ceferino közösség. A helyi temetőben 18 korábban Balassagyarmaton és környékén szolgáló lelkipásztor és apáca sírját tettük rendbe. Az előkészítő munkálatok, a fűnyírás már május elején megkezdődött, majd gyomlálással és kapálással folytattuk a munkát a hétvégén. Köszönet illeti Szántó Csaba vállalkozót, aki fél köbméter fehér színű zúzott követ adományozott a sírok rendbetételéhez és a balassagyarmati Gamesz vezetőjét, Gaál Dénest, aki biztosította a munkálatokhoz az eszközöket – részletezte Kalmár Ildikó.

Közösen takarítják a fűvel benőtt sírokat

Arra is kitért, hogy több plébános és szerzetes sírját rendszeresen ápolják és gondozzák a hívek, így nem minden sírt kellett a hatalmasan benőtt fűtől és növényzettől kiszabadítaniuk. A közösség hosszútávú célja, hogy évente két alkalommal közösen hozza rendbe ezeket a sírokat.

 – Számunkra fontos a segítés, a hit, a tenni akarás. Minden társadalmi réteget szeretnénk elérni kortól, származástól, nemtől, társadalmi rétegtől függetlenül. Nyárra is több programmal készülünk: kirándulások, kulturális estek, sportrendezvények is szerepelnek a terveink között – árulta el a közösség alapító tagja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában