Beruházások

2024.05.03. 13:52

Hatvanmillió forintból oldották meg a vízrendezést és az utak felújítását Zabaron

A közelmúltban befejeződtek Zabaron mind a belterületi vízrendezéssel kapcsolatos, mind a belterületi útfelújítást érintő beruházások kivitelezési munkái. Az összesen csaknem 60 millió forintos pályázati forrásból megvalósított fejlesztéseket a napokban adták át a településen egy projektzáró rendezvény során.

Veres Edina

Ferencz Nándor Lajos és Becsó Zsolt a megvalósított projektek sikerét az összefogásban is látják

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Két befejezett beruházást is átadtak csütörtökön Zabaron egy projektzáró rendezvény keretében. A község polgármestere, Ferencz Nándor Lajos portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az elkészült beruházások a település folyamatos fejlődését, megújulását bizonyítják.

– A mai gazdasági helyzetben minden kihagyott lehetőség nagy lemaradást vonz magával. Mi éltünk a pályázati lehetőséggel és sikeresen vettünk részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (Top Plusz) felhívásában. Azon belül 25 millió forint összköltségű támogatást nyertünk a község belterületi vízrendezésére 

– ismertette az egyik beruházás részleteit a polgármester, aki azt is kifejtette: a projekten belül közel 210 métert érintően folytatták az 1990-es évek végén abbahagyott árokbélelést. 

Zabar, beruházás, átadó
Ferencz Nándor Lajos és Becsó Zsolt átadták a beruházásokat
Fotó: Hüvösi Csaba

A munkálatok során a kritikus részen kialakítottak két hordalékfogó medencét is, amelyekkel a nagyobb esőzések alkalmával az önkormányzati tulajdonban lévő névtelen – a helyi köznyelvben a Sutyi-csapáskánt emlegetett – közterületről érkező hordaléktól, iszaptól védhetik a belső zabari főutat. Mindemellett az árok bélelésével az abba folyó csapadékvizet egyenesen a Kőverő-patakba tudják vezetni. Ezzel megelőzhető, hogy a porták előtt megálljon a víz, ami így nem áztatja a kapubejárókat, amelyek szintén fel lettek újítva. Ennek köszönhetően immár aszfaltozott bejárók biztosítják a lakóknak az ingatlanokhoz való kényelmes bejutást.

Egy balesetveszélyes útszakasz felújítása is révbe ért

Ferencz Nándor Lajos azt is elárulta, hogy a másik beruházással a Petőfi út megvédéséhez, valamint a balesetveszélyes helyzetek elkerüléséhez járultak hozzá. Tehették mindezt a Top Plusz Belterületi közutak fejlesztése című kiíráson elnyert 32 millió forintos támogatással. Mint mondta, az érintett úton – főként az erdőgazdálkodói fakitermelés miatt – megnövekedett a teherforgalom, ezért kritikus szakaszok alakultak ki, ahol az út megrogyott, féloldalas lett, illetve téli útviszonyok esetén életveszélyessé vált az arra közlekedők számára.

– Leburkolással és a kritikus részeken az útalap megerősítésével sikerült megvédeni az érintett szakaszt a beomlástól, illetve ezzel megelőzhettük a balesetveszélyes helyzetek kialakulását is közel 280 méter hosszan

 – húzta alá a polgármester, aki arra is kitért, hogy az előző, 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklusban közel százmilliós TOP-os, illetve Magyar Falu Programos pályázati forrásból fejlődhetett a településük. A jelenlegi, 2024-ig tartó önkormányzati ciklusban ez az összeg több mint 150 millió forintra emelkedett a fent említett két pályázati forrás tekintetében.

Jövőt érintően meghatározó feladatot jelent az óvoda bővítése és felújítása

A településvezető elárulta, hogy a terveik között szerepel a vízelvezető árkok további bélelése, valamint a település csapadékvíz elvezető rendszerének korszerűsítése is, annak érdekében, hogy a villámárvizek kialakulásának lehetőségét a lehető legcsekélyebbre korlátozhassák. Emellett a belterületi közutak burkolatainak rendbetételét is folytatni kívánják, továbbá az önkormányzati ingatlanok és az óvoda bővítését, valamint felújítását is tervezik a pályázati források előteremtésével. Ferencz Nándor végül gondolatai zárásaként kiemelte, hogy remélik a fejlődés terén eddig elért emelkedő tendencia a következő önkormányzati öt évben is megmarad.

Elősegítik a falu fejlődését

Az elkészült beruházások átadása alkalmából Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője is a községbe látogatott. A Nool.hu érdeklődésére úgy fogalmazott: Zabar hazánk egyik leghidegebb, de szívünknek fontos települése, ahol az elmúlt években sok olyan beruházás megvalósult, amelyek elősegítik a falu fejlődését. Ezek közé tartozik a csapadékvíz elvezetését célzó projekt, vagy az utak felújítása, de helyi egyesülethez és kisbolthoz is jelentősebb támogatás érkezett. Hozzátette: a jövőt érintően a falu óvodájának bővítése, átfogóbb felújítása lesz igazán meghatározó feladat. Mint fogalmazott, bíznak benne, hogy e terv megvalósításához is biztosítani tudják majd a megfelelő támogatást, és reméli, hogy Ferencz Nándor polgármesterrel a kialakult remek együttműködést, és a mögöttük álló sikeres időszakot folytathatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában