Légkondicionálós ingatlan

2023.07.02. 13:58

Nógrád-szerte nőtt a kereslet a klímás lakások iránt

Az előző évekhez képest idén korábban indult növekedésnek az eladó klímás lakásokra történő keresések száma. Április és június eleje között 66 százalékos emelkedés történt. Nógrádban jelenleg a legdrágább klímás családi házat 140 millió forintért kínálják.

P. K.

– A korábbi években jellemzően a nyár elején került emelkedőre a klímás lakóingatlanok iránti keresések száma, idén azonban ez korábban, már tavasszal megkezdődött – derült ki a money.hu portálunkhoz eljuttatott összeállításából, amely ismerteti azt is, hogy a légkondicionáló értéknövelő tényező egy-egy lakóingatlannál, így érdemes lehet beruházni rá.

 Mint írták: a tavalyi népszámlálás előzetes adatai szerint országszerte több mint 1,1 millió lakóingatlanban volt klímaberendezés, ez jelentős emelkedést jelent a 2010-es évekhez képest. Míg 2010-ben 100 főre 4 klíma jutott, addig 2020-ban már 14 berendezés, azaz több mint triplájára nőtt a légkondicionálók száma. 

Értéknövelő tényező a klíma

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a klíma beszerelése mindenképpen értéknövelő tényező, várhatóan a beruházás megtérül, mivel érvényesíthető az eladási árban ez a kiadás. Különösen, ha hőszivattyús, fűtésre alkalmas légkondicionálóval felszerelt ingatlanról van szó, amellyel hideg időben viszonylag energiatakarékosan lehet felfűteni a lakást. Mindemellett gyorsabban eladhatóak a klímás lakások, különösen a panelházban lévők, mert főként nyáron nagyobb rájuk a kereslet. Hozzátette: egy-egy légkondicionáló berendezés beszerelésének költségei számos tényezőtől függnek, például a lakásmérettől, a gép márkájától, típusától és a teljesítményétől is. Klímatelepítésnél minimum 300-400 ezer forintos minimális kiadással érdemes számolni, de vannak ennél jóval drágább berendezések is. 

Kedvezményt adhatnak a pénzintézetek

– Önmagában a klíma és beszerelése is jelentős költség, de ha emellett más felújítási, korszerűsítési munkálatra is szükség van, akkor ahhoz már egy igen magas megtakarítással kell rendelkezni. Amennyiben viszont a hitel is szóba jön, érdemes alaposan körbenézni, hiszen egyes pénzintézetek kedvezményeket is adnak az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz – erről már Korponai Levente, a money.hu vezetője tájékoztatott. 

A szakemberek szerint a finanszírozáshoz a személyi kölcsön lehet az egyik megoldás, de érdemes alaposan megnézni a bankok kínálatát a jelentős különbségek miatt. Június elején az 5 éves futamidejű, 1 millió forintos személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek már 23 ezer forintos havi törlesztőrészlettel elérhetők, míg vannak 25-30 ezer forintos törlesztők is. 

Lakáshitelen is érdemes lehet gondolkodni

– Ha a klímabeszerelés mellett más korszerűsítés is zajlik, és akár több millió forintos összegre is szükség lenne, akkor a korszerűsítési célú lakáshiteleken és a szabad felhasználású jelzáloghiteleken is érdemes elgondolkodni. Utóbbiak közül egy 10 éves futamidejű, 5 milliós hitel esetében a legkedvezőbbeknél 66 ezer forint a havi törlesztés, miközben a drágább hiteleknél 70 ezer forint feletti összeggel kell számolni – mutattak rá, hozzátéve: – A bankok egy része azokhoz a hitelekhez, amelyek energiahatékonysági célt szolgálnak, zöld kedvezményeket, illetve korszerűsítési, energiahatékonysági bónuszokat és jóváírásokat is nyújtanak a hitelfelvevőknek.

Több klímás ingatlan is eladó Nógrádban

Az Ingatlanbazar.hu ajánlatai között mintegy harminc olyan eladó lakásra és házra bukkantunk, mely rendelkezik klímával. Ezek közül a legdrágábbat Salgótarjánban kínálják 140 millió forintért, az ingatlan a hat szoba mellett medencével is rendelkezik. Ezt követi 138 millióért egy balassagyarmati családi ház, melyben négy szoba található. A legolcsóbb klímás ingatlan Somoskőújfaluban keresi új tulajdonosát 6 millió forintért.

Korábban arról is írtunk, hogy a nyaralók iránt nem nagy a kereslet a megyében:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában