Advent

2022.12.02. 19:52

Kézművesvásárral hangolt a karácsonyra a Nógrád megyei kamara

Roskadoztak a standok a különböző kézműves termékek alatt a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) pénteken megrendezett kézműves vállalkozók és népi iparművészek termékvására idején.

Veres Edina

Idén már 17. alkalommal rendezett adventi kézműves vásárt Salgótarjánban a kereskedelmi és iparkamara

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az NKIK kézműipari tagozata 2004-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára a kézműipari vállalkozók és népi iparművészek vásárlási lehetőséggel egybekötött kiállítását a megyeszékhelyen. A rendezvény minden alkalommal nagy sikert aratott, így a Covid-19 járvány miatt kihagyott két év után idén újra felállították a standokat. Az idei, 17. vásáron, 29 kézműves vett részt. Köztük az érdeklődők találkozhattak Nógrád és Heves megyeiekkel, de voltak, akik Szlovákiából érkeztek Salgótarjánba a portékáikkal.

Kézműves vásár Salgótarjánban
Fellépés is színesítette a rendezvényt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az eseményen dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke hangsúlyozta: nagy szükség van arra, hogy a világ más tájairól, drága energiával ideszállított produktumok helyett inkább a helyből érkező termékeket fogyasszuk.

Kézműves vásár Salgótarjánban
Karácsonyi figurák sokasága az egyik standon
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Ehhez a mai nap egy jó lehetőséget biztosít, hiszen itt olyan termékeket találhatnak az érdeklődők, amik nem műanyagból, hanem természetes anyagokból készülnek. Ráadásul kézi munkával, nem gyárakban. Ennek sokkal nagyobb rangja van, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap az egyedi tevékenység – emelte ki dr. Tordai Péter.

Ezután Kovács Attila, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke felelevenítette azokat a régen feledésbe merült tevékenységeket, amelyek nyomán az iparkamara jelenleg is működik.

 

– Az 1450-es évektől a mesterek, és a kézművesek is céhekbe tömörültek, és ilyen szervezett formában védték az érdekeiket. Amikor a céhrendszerek megszűntek, vagy inkább átalakultak, akkor létrejöttek az ipartestületek, majd később az iparkamarák. Úgy gondolom, hogy Nógrád megyében az NKIK méltóképpen őrzi a feledésbe merült hagyományainkat. Ez a vásár is jó példája annak, hogy a kamara a szívén viseli a kézművesek sorsát és segíti őket ezzel a lehetőséggel. Nyilván, ezzel gondol a város és a megye polgáraira is, hiszen így juttatja el az érdeklődők számára a kézművesek által előállított termékeket – fejtette ki Kovács Attila, aki ezután ünnepélyesen megnyitotta a Karácsonyi Készülődés vásárát.

A kézművesek portékáinak megcsodálása előtt azonban még a rendezvény megálmodója, Szarvas Sándorné, az NKIK kézműipari alelnöke is szólt a megjelentekhez, akiket arra kért: vegyék figyelembe, hogy ezek a portékák egyediek, nem szériában gyártottak, és mindegyikben benne van az alkotójának a szíve-lelke.

Kézműves vásár Salgótarjánban
Számos terméket kínáltak a kézművesek a szép számú érdeklődőnek
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Végül a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói betlehemes előadásukkal belecsempészték az adventi hangulatot az egybegyűltek szívébe, akik ezután a standokat járták körbe, amelyek mögött egyebek mellett fazekas, horgolt, kerámia, textil, dekor vagy kovácsoltvas termékek készítői álltak és kínálták portékáikat. A rendezvény idején az óvodások, a kisiskolások és szüleik a Mesterségem címere nevű kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A program során például karácsonyi üdvözlő kártyák, ablakdíszek, szalvétagyűrűk, zoknimanók, mini adventi koszorúk vagy akár felfüggeszthető angyalkák készítésébe is bekapcsolódhattak a látogatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában