Értékelés

2024.05.20. 08:45

Kevesebb a bűncselekmény, több súlyos baleset történt Rétságon és környékén

Nemrégiben számolt be 2023. évi tevékenységéről a város képviselő-testülete előtt a Rétsági Rendőrkapitányság. Tánczos Miklós ezredes, kapitányságvezető összegzése szerint az elmúlt esztendőkben egyre kevesebb bűncselekmény ügyében nyomoz a bűnügyi osztály csapata.

Hegedűs Henrik

A több oldalt kitevő értékelés az egyes tevékenységi területek alapján számos alpontba foglalja a tavaly elvégzett munkát. Ebben a közbiztonsági helyzetkép ismertetése során az ezredes leszögezi, a bűnügyi osztály munkatársai 2023-ban 288 bűnesetben nyomoztak, ez a szám az előző évhez képest jelentős csökkenést mutat, mi több, megállapítható, hogy ez a tendencia már 2014 óta folyamatos.

Rétság központja, bűncselekmény
Rétság központja
Fotó: T.D. / Forrás: Nool.hu

Legjellemzőbb elkövetési forma a lopás

A legfertőzöttebb területnek továbbra is Rétság városa számít, ezen túlmenően a legtöbb esettel a más nagyobb településeken, Diósjenőn és Romhányban, valamint Szátokon találkoztak. Hasonlóképpen visszaesés tapasztalható a közterületen elkövetett bűncselekmények vonatkozásában. A nyomozások eredményességi mutatója kimagasló, meghaladja a 82 százalékot. Továbbra is a vagyon ellen elkövetett cselekmények dominálnak, a legjellemzőbb elkövetési forma a lopás, mintegy hetven ügy tartozik ebbe a körbe. Tavaly viszont nem volt az illetékességi területen rablás, és mindössze egyetlen emberölés történt. A testi sértések száma pedig tizennégy volt.

Több volt a súlyos baleset

A közlekedésbiztonság tekintetében már nem ilyen kedvező az összkép, a Rétsági Járásban előfordult súlyos balesetek száma nőtt, ebből egy volt halálos, a könnyű kimenetelűeké azonban csökkent. Nagy hangsúlyt fektetnek a baleset-megelőzési oktatásokra, amiben a fő célcsoportot a gyermekek és az idős személyek képviselik. A területen folyamatosak a rendőri ellenőrzések, különös figyelemmel a frekventáltabb pontokra, mint a 2-es főút diósjenői lehajtója, vagy Nagyoroszi belterülete. A beszámoló kiemelte még, hogy remek kapcsolatot ápolnak a Rétsági Polgárőr Egyesület tagságával, erről lakossági visszajelzések is tanúskodnak.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában