Egészség

2024.05.16. 13:56

Szűrőbusz érkezett Balassagyarmatra

„Fontos, hogy a lakosság egészségtudatos magatartását és gondolkodását erősítsük” – hangsúlyozta dr. Szabó Géza neurológus szakorvos. A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” szűrőbusz program balassagyarmati helyszínén jelentős volt a lakossági érdeklődés.

Lukács Zsófia

Szűrőbusz érkezett Balassagyarmatra

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Csütörtök délelőtt az Ipoly-parti városba érkezett az Országos Kórházi Főigazgatóság szűrőbusza. A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház is kihelyezett, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal segíti a vármegye településein élőket.

Dr. Szabó Géza (jobbra) beszélt a szűrővizsgálatok fontosságáról
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Mint arról korábban beszámoltunk: májusban nyolc településre jutnak el a program keretében, a páciensek Rimócon, Patvarcon már részt vehettek szűrővizsgálatokon, Balassagyarmatra csütörtökön érkezett a busz, május 17-én Ipolyvecén, május 18-án Karancsberényben, május 22-én Dejtáron, május 25-én Legénden, valamint május 29-én Ipolyszögön nyújtanak lehetőséget a vizsgálatokra.

Dr. Szabó Géza portálunk érdeklődésére elmondta: rendkívül fontosak a szűrővizsgálatok, idejekorán felfedezhetjük a betegségeket és szakorvoshoz irányíthatjuk a pácienseket. Sajnos a köztudatban a szűrőbusz fogalmával kapcsolatban tévhitek terjedtek el. Nem azt jelenti, hogy maga a szakrendelő települ ki és ott egy szakellátást kap terápiás ellátással a beteg, hanem felhívjuk az emberek figyelmét és kiszűrjük azokat, akiknek szakellátásra van szükségük, vagy meg tudjuk nyugtatni bizonyos szempontból, hogy jelenleg nincs probléma az egészségükkel – emelte ki dr. Szabó Géza.

Szakorvosi vizsgálatot javasolnak, ha valamilyen gondot látnak

Arról is beszámolt, hogy a helyszínen kérdőívek is segítik behatárolni, hogy milyen természetűek lehetnek a panaszok, ilyen például a fájdalomkérdőív, az agyi érbetegségekre vonatkozó kérdőívek, vagy az időskori demenciával kapcsolatos kérdőívek is. Ha feltárunk egy problémát, akkor tanácsoljuk a hozzánk fordulóknak, hogy jelentkezzenek be a háziorvoson keresztül szakorvosi vizsgálatra.

– Mindig azt a réteget kell megszólítanunk, aki ritkán vagy egyáltalán nem jár orvoshoz. Az a cél, hogy a panaszmentes embereket egy adott helyzetben és életkorban megvizsgáljuk és kiszűrjük, legyen szó akár a bőrelváltozásokról is. Ez azért is fontos, hogy ne későn kerüljenek be az ellátórendszerbe és minél nagyobb arányban gyógyítható legyen a betegségük – emelte ki a neurológus szakorvos.

A helyszínen közel 60 ember szűrését tudják elvégezni, emellett egy általános állapotfelmérésen is részt vehetnek a páciensek. Többek között vércukorszint-,koleszterinszint- mérést, vérnyomás- és pulzus-mérést, testtömeg indexet, testösszetétel meghatározást, bőrgyógyászati és neurológiai szűrést végeznek el a szakemberek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában