Nool videó

2024.05.03. 17:20

Szécsény várossá nyilvánításának 690. évfordulójára emlékeztek (videó)

Szécsény várossá nyilvánításának 690. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést péntek délelőtt, a várkert bejáratánál található emlékkőnél.

Lászlók Judit

Megemlékeztek Szécsény várossá nyilvánításának 690. évfordulójára

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A megemlékezésen Csatlós Noémi, a Szécsényi Művelődési Központ közművelődési referense olvasott fel abból az okiratból, amelyet 690 esztendeje, 1334. május 5-én Szécsényi Tamás erdélyi vajda és szolnoki ispán kérésére Károly Róbert állított ki és írt alá. Felidézte sorrendben a város életében az elmúlt 690 év alatt történt főbb eseményeket és történéseket. 

– A 690 év egy több kötetes könyv, melyből most csupán a nagyobb fejezetcímek felolvasására van lehetőségünk – fogalmazott Csatlós Noémi, aki többek között felidézte Szécsény eredetét, a várossá nyilvánítás pillanatát, a kétszeri török megszállást, a Bárkányi-féle újjáépítést, az 1705-ös Rákóczi országgyűlést, a 18. századbeli virágzást, majd a városi rang elvesztését és újbóli visszaszerzését is.

Köszönetet mondtak az elődöknek

A közművelődési referens kiemelte, köszönettel tartoznak valamennyi elődjüknek és kortársuknak, akik a város felemelkedéséért tettek és tesznek. Végül gondolatait így zárta: 

– Örüljünk, hogy itt élhetünk, legyünk büszkék arra, hogy szécsényiek vagyunk, szeressük városunkat és érte való minden tettünket e szeretet vezérelje.

Szécsény
Stayer László, a város polgármestere és Csukáné Szerémy Andrea alpolgármester elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékkőnél
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Ezt követően Stayer László, a város polgármestere és Csukáné Szerémy Andrea alpolgármester elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékkőnél. Végül pedig Csatlós Noémi a résztvevők figyelmébe ajánlotta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában vasárnap a jubileumi alkalomhoz kapcsolódva tartanak majd programokat. Az eseményen közreműködött Poós Zsombor és a Szécsényi Népdalkör. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában