Verseny

2024.04.24. 16:19

Roma vers- és prózamondó versenyt tartottak Gyarmaton, majd' hatvan tanuló részvételével

A Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia Cigánypasztorizációs közössége és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ a Cigány/Roma nemzetiségű vers- és prózamondó versenyt szerdán rendezte meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A versenyen közel hatvan általános iskolás diák vett részt.

Lászlók Judit

A Váci Egyházmegye nemrég cigánypasztorációs programot indított a városban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A közelmúltban alakult meg a balassagyarmati cigánypasztorációs közösség

A versenyt a balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon lakóinak Mindenki egyforma című táncos produkciójával nyitották meg, amelyben a résztvevők arra világítottak rá, hogy bőrszíntől, etnikai hovatartozástól függetlenül Isten szeme előtt mindannyian egyenlőek vagyunk. Ezután Kalmár Ildikó, a verseny egyik szervezője köszöntötte a megjelenteket.

– A római katolikus egyház küldetése arra irányul, hogy minél több embert elvezessen Krisztus hitére – fogalmazott Kalmár Ildikó. Hozzátette: – Ehhez az irányelvhez kíván csatlakozni a nemrégen alakult balassagyarmati cigánypasztorációs közösség, mely elkötelezett, tenni akaró szakemberekből és az Egyházhoz közel álló, hívő emberekből áll. Az elmúlt hónapokban Turai János atya vezetésével rengeteget tevékenykedtünk, egyeztettünk azért, hogy el tudjuk indítani pasztorációs munkánkat Balassagyarmaton. Az ötlet Lévai Csaba nevéhez kötődik, aki megtapasztalt istenhitével fontosnak tartotta, hogy erről tanúságot tegyen olyan fiatalok körében, akik akár intézményben élnek, szülők nélkül. A pasztorációs tevékenységhez csatlakoztunk néhányan, többek között Nánássyné Gál Bernadett és Zolnyánszki Zsolt Benedek főmunkatársként, valamint, én, Kalmár Ildikó elsőként léptem be a közösségbe szakmai vezetőként. Természetesen vannak segítőink is.

A verseny lehetőséget biztosít a roma alkotók munkásságának megismerésére 

Kalmár Ildikó beszédében kiemelte továbbá, hogy a közösségük a hit terjesztése mellett nagyon fontosnak tartja a társadalmi felzárkóztatást, a hagyományos megismerését, ápolását. Mint mondta, szeretnék lebontani az egymással szemben táplált előítéleteket, és azon dolgoznak, hogy a különböző kultúrájú emberek békében tudjanak élni közös vallási alapokon. 

– A családban élők és a lakásotthonban élők, a nehézségekkel nem küzdők és a sajátos nevelési igényű tanulók, a cigányok és nem cigányok közötti szakadékok áthidalásának fontos útja: a másik jobb megismerése. Ezen rendezvényünk is ezt célozza meg – mondta Kalmár Ildikó, aki beszédében kitért arra is, hogy a rendezvény lehetőséget biztosít a cigány, roma nemzetiségű költők és írók verseinek, valamint prózáinak mélyebb megismerésére és megismertetésére. A versenyre Balassagyarmat térségének köznevelési intézményeiből, a Mosoly EGYMI intézményéből, Ipolyparti Fészek Gyermekotthonból, valamint a Váci Egyházmegye Ceferinó közösségeiből közel hatvan tanuló nevezett.

Kiállítás és előadások is színesítették a rendezvényt 

Ezt követően a verseny védnöke Turai János atya, a balassagyarmati Szentháromság Főplébánia plébánosa, mesterkanonok megnyitotta a rendezvényt. Beszédében kihangsúlyozta, hogy ez az esemény lendületet ad ahhoz, hogy tovább folytassák a megkezdett munkát. Ezután a résztvevők megtekintették még a nyírjesi Mosoly EGYMI tanulóinak a Fogadj el című előadását is. 

Végül pedig kezdetét vette a verseny, amelynek zsűrijét Pásztor Sándorné nyugalmazott pedagógus, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád vármegyei tagozatának elnöke, Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, a Gyarmatikum Egyesület elnöke, valamint Orosz Gábor, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium drámapedagógusa alkotta. A rendezvény ideje alatt az érdeklődők megtekinthették Csonka Gábor Horváth Endre-díjas festőművész kiállítását is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában