Nool.hu videó

2024.02.19. 17:31

Bohócdoktorok érkeztek a salgótarjáni kórház kis betegeihez (fotók, videó)

Szálló buborékok, gitárzene, jókedv, kacagás és bohócok. Nem, nem egy cirkuszba tévedtünk be, a salgótarjáni kórház gyermekosztályán jártunk, ahol mától egy éven keresztül biztosan bohócdoktorok hangolják mosolyra a kis betegeket.

Gulyás Edina

A bohócdoktorok munkája akkor hatékony, ha együtt tudnak dolgozni az orvosokkal és ápolókkal

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Hivatalosan hétfőn tartottak első alkalommal vizitet a bohócdoktorok a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban gyermekosztályán. Az azt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány munkatársai 27 éve végzik küldetésüket és a salgótarjáni kórház a 16. intézmény az országban, ahol igyekeznek jókedvre deríteni a beteg gyerekeket. Az, hogy ezt mától egy éven keresztül megtehetik, egy jótékony civil kezdeményezésnek köszönhető. 

A Palóc Roham csapata tavaly szeptemberben ugyanis azzal a céllal rendezte meg immár hatodik alkalommal a Salgó Jótékonysági Akadályfutó Versenyt, hogy annak bevételével a bohócdoktorok vizitjét támogassák egy éven keresztül a helyi kórházban. 

Az alapítvány hitvallása példaértékű

– Csapatunkat a sport szeretete tartja össze, ennek mentén szervezünk különféle jótékony eseményeket, így váltunk valóra álmokat – fogalmazott a tájékoztatón Kasza Henriette, a Palóc Roham Egyesület elnöke. 

 Mindig a tagokkal közösen döntjük el, hogy mi, vagy ki legyen egy-egy esemény kedvezményezettje. Azért döntöttünk legutóbb egyhangúlag a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány mellett, mert célkitűzéseik, hitvallásuk példaértékű. 

A bohócdoktorok a lelket gyógyítják

Dr. Laczkó Tamás, a kórház megbízott főigazgatója hangsúlyozta: nagy örömmel fogadták a lehetőséget, hiszen a bohócdoktorok csodálatos munkája a gyógyszerek hatását kiegészítve a lelket is gyógyítja. A félelem ugyanis belénk van kódolva, ennek köszönhetjük a túlélésünket, azonban az általa kiváltott stressz rendkívül káros. 

Csökkenti az együttműködési képességet és olyan reakciót vált ki a szervezetben, ami a gyógyulás ellen dolgozik.

 A piros orrú doktoroknak köszönhetően a betegek félelme feloldódik, jó hangulatban telnek a kórházban töltött napok. 

Jó az együttműködés az orvosokkal

– A hétfői első hivatalos vizitet megelőzően már több alkalommal jártak nálunk az alapítvány munkatársai, nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek és a szülők is élményekkel gazdagodtak, sőt az orvosok és a nővérek is jobb hangulatban végzik mindennapi feladataikat a bohócdoktorok mellett – közölte dr. Szabó Attila, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály vezetője. 

Bíznak a további támogatókban

– Fontos, hogy a lehető legtöbb helyre eljuthasson alapítványuk missziója. Ezért is példaértékű számunkra, hogy egy civil csapat jóvoltából tarthatnak munkatársaink viziteket egy éven keresztül a salgótarjáni kórházban – húzta alá Mattyasovszky-Zsolnay Bence, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója

Bízom abban, hogy azt követően is találunk támogatókat annak érdekében, hogy továbbra is látogathassuk itt a kis betegeket.

 Kéthetente hétfőn csalnak mosolyt az arcokra
A sajtótájékoztatón Gelencsér Tünde, az alapítvány művészeti vezetője arról beszélt: a bohócdoktorok munkája akkor hatékony, ha együtt tudnak dolgozni az orvosokkal és ápolókkal. A próbavizitek tapasztalata azt mutatja: a salgótarjáni kórházban ez nagyon jól működik. Hozzátette: a következő egy évben a bohócdoktorok kéthetente hétfőn csalnak majd mosolyt a gyerekek arcára, így támogatva a szülőket és a kórház dolgozóit is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában