Gyümölcsszezon

2023.05.08. 13:53

Nógrád-szerte tovább csökkenhet az eper ára a következő hetekben

Megjelent a nógrádi üzletek polcain a magyar eper, ezzel elkezdődött a finomság idei szezonja.

Nagy Orsolya

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges tulajdonosa portálunk érdeklődésére elmondta, hogy szinte minden boltban már csak magyar eper kapható, a külföldi áru ugyanis mostanra elfogyott, vagy csak elenyésző számban van.

– Egyre több kapható a magyar fóliás eperből, amely mostanra olcsóbb is. A szezon kezdetekor ugyanis elég drága volt még, de ez mindig így van. Ahogy egyre több lesz a hazai termés és megjelenik majd a szabadföldi is, úgy csökken az ára. Jelenleg mi négyezer forintért adjuk kilóját, de ez a nagyobb szemű eper. Van ugyanis ettől kisebb is, amely háromezer forintba kerül – közölte Juhász Dávid, aki szerint változó, hogy a vásárlók melyiket választják.

Hozzátette: több fajta eper is kapható egyébként, amelyeknek más és más ízük van. Van ugyanis olyan, amely vizesebb és kevésbé édes, de persze olyan is, amelynek intenzív eper íze van.

Tovább csökkenhet a szamóca ára

A zöldségbolt tulajdonosa arra is kitért, hogy a közeljövőben várhatóan tovább csökken majd a szamóca ára. Ez akkor következik be, ha megjelenik a szabadföldi gyümölcs is, amelyre még hozzávetőlegesen három hetet kell várni. Mint mondta, a fólia alatti termés szinte mindig jó, hiszen ott védve vannak a növények. A szabadföldi eper esetében azonban már más a helyzet, hiszen azok jobban ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Ezek nem is állnak el olyan sokáig és a minőségük is gyengébb valamivel. Természetesen ízre ugyanúgy finom, ezt szokták többnyire elrakni otthon.

Az idei szabadföldi termés pedig elvileg jó lesz, ugyanis ezen a tavaszon sok a csapadék. Egyedül az a gátló tényező van jelen, hogy hűvösebb az időjárás, így a vártnál kicsit később érnek meg a gyümölcsök.

Az otthon termett epernek nincs párja
Fotó: G. E. / Forrás: Nool

Portálunk is szétnézett néhány üzletben, ahol az árak teljesen változóak voltak. Akadt olyan zöldséges, ahol mintegy nyolcezer forint az eper kilója, de több szupermarketben már akciósan is kapható. Volt, ahol fél kilogramm 600 forintba került. A legtöbb zöldségesnél pedig mintegy négyezer forint körül mozog az ára.

Sokan ültetik a gyümölcsöt

Sokan egyébként a saját kertjükben is ültetnek epret.  Tóth Lászlóné mátraszelei lakos évek óta gondozza a gyümölcsöt, amelyből többségében lekvárt készít, de a családtagok is nagyon szeretik frissen is. A tavalyi csapadékhiányos évben kevesebb volt kicsit a termés, de bízik benne, hogy idén a sok esőnek köszönhetően sok-sok eper terem majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában